Mercedes G Serisi gerçek yakıt tüketimi nasıl hesaplanır?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Bir sabah benzin istasyonunda duraksadım. Pompa sayacı dönüyordu, durmadan dönüyordu. Yanımdaki adam bana baktı, ben pompa sayacına baktım. G63 doluyordu. Sessizce. Ama cüzdan hiç de sessiz değildi o an.

Mercedes G Serisi'ni alanlar genellikle iki gruptan birinde yer alır: ya gerçekten yakıt tüketimini önemsemeyenler, ya da önemsediklerini sanıp sonradan şok yaşayanlar. İkinci grup çok daha kalabalık, vallahi.

Fabrika değerleri bir masaldır. Güzel bir masal, ama masal işte. Mercedes, G 500 için WLTP döngüsünde 12-13 litre/100 km gibi rakamlar söyler. G63 AMG için bu rakam 14-15 bandına çıkar. Peki gerçek hayatta? Başka bir hikaye.

Şehir içinde G Serisi süren birinin gerçek tüketimi 18 ile 24 litre arasında gezinir. Bu bir hata değil, bu fizik. 2,5 tona yakın bir araç, dört kare yüzeyi ve köklü bir V8 motoru... Bunları bir araya getirip "ekonomik" diyemezsin. Diyemezsin işte.

Gerçek tüketimi hesaplamak istiyorsan fabrika rakamlarını bir kenara koy. Şöyle yap: Deposu tam doldur, kilometre sayacını sıfırla. Sonra tam olarak 100 kilometre sür, kendi alışkanlıklarınla, kendi güzergahında. Sonra yeniden doldur, kaç litre girdiğine bak. İşte bu senin gerçek tüketimin. Basit ama çoğu kişi bunu hiç yapmaz.

Sürüş tarzı bu araçta her şeyi değiştirir. Sakin bir karayolu sürüşünde G500 gerçekten 14-15 litreye inebilir. Ama trafik ışıklarında durup kalkan, hızlı virajlara giren, stop-start'ı kapalı tutan biri için 22 litre bile az gelir bazen. Aynı araç, aynı motor, ama bambaşka bir tüketim tablosu...

Bir de şu var: Soğuk motor meselesi. Kısa mesafe sürüşleri yapıyorsan, yani 5-10 km'lik gidip gelmeler, motor hiç ısınmıyor. Soğuk motor yakıtı ham yakar. Bu durumlarda G Serisi 25-28 litreye kadar çıkabilir. Abartmıyorum, gerçekten böyle.

Yakıt hesabını doğru yapmak isteyenler için şunu söyleyeyim: En az 3 farklı dolum döngüsü yap, ortalamasını al. Tek seferlik ölçüm seni yanıltır çünkü o gün hava soğuk muydu, çok trafik var mıydı, klima açık mıydı, hepsi sayıyı etkiler. Üç kere doldur, üç kere ölç, ortalamasına bak.

AMG versiyonlar ayrı bir kategori. G63'ün 4.0 litre biturbo V8'i rehavete kapıldığında, yani şehir içi yoğun trafikte, 26-28 litreyi görmek sürpriz değil. Kimse sana bunu brochure'de söylemez ama gerçek bu. Abi, bu araç yakıt içiyor demiyorum, bu araç yakıtla nefes alıyor diyorum.

Bazı G Serisi sahipleri OBD2 cihazı takıp anlık tüketim takip eder. Bu çok iyi bir yöntem. Özellikle Carista veya benzer uygulamalarla anlık litre/100km verisini görmek, sürüş alışkanlıklarını değiştirmek için güçlü bir araç. Görmek inanmak demek. Ekranda 31 litre/100km yazınca sağ ayağın kendiliğinden yumuşar...

Lastik basıncı da küçük ama etkili bir faktör. G Serisi geniş ve ağır lastikler kullanır. Önerilen basıncın 0.3-0.5 bar altında gitmek, yüzde 2-4 arası ek tüketim yaratabilir. Küçük bir rakam gibi görünür ama yılda 20.000 km yapan biri için bu ciddi bir para.

Sonunda şunu söylemek gerekiyor: G Serisi bir araç değil, bir karar. Bu arabayı alırken yakıt hesabı yapıyorsan, belki soruyu yanlış soruyorsundur. Ama yine de bilmek istiyorsan, gerçek tüketim şehir içinde 20-24, karma kullanımda 16-19, uzun yolda 13-15 litre bandında seyredecek. Bunları kafana yaz, fabrika rakamlarını unut.

Ve bir daha o pompanın başında durduğunda, sayaç dönerken, gülümse. Çünkü bu araç sana her litresinin karşılığını veriyor. Sadece farklı bir para birimiyle...

Geri