Mercedes E Serisi gerçek yakıt tüketimi nasıl hesaplanır?

SaffronCadence

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes E Serisi aldın ya, tebrikler. Ama şimdi asıl iş başlıyor.

Fabrika değerlerine bakıyorsun, 5.5 litre yazıyor. Gülüyorum ben buna. Yani gerçekten gülüyorum, çünkü o rakamı kim hesapladı bilmiyorum ama kesinlikle İstanbul trafiğinde değil.

Gerçek tüketimi öğrenmek istiyorsan bir yöntem var. Depoyu tam doldur. Kilometreyi sıfırla. Sür. Depo bitince tekrar tam doldur. Aldığın litre miktarını, gittiğin kilometreye böl. Sonucu 100 ile çarp. İşte bu kadar, başka bir yol yok.

Abi bu hesabı bir kez yap, arabanın gerçek yüzünü görürsün.

Şehir içinde E 220d sürüyorsan 8-9 litre görmen çok normal. Hatta trafik kötüyse 10'u da geçer. Kimse bunu sana söylemez showroomdayken, ama ben söylüyorum.

Yakıt tüketimini etkileyen şeyler düşündüğünden çok daha fazla. Lastik basıncı, klima kullanımı, sürüş tarzı, yol eğimi... Bunların hepsi toplanıyor ve sonda fatura çıkıyor karşına.

Araçtaki anlık tüketim göstergesi? Ona çok güvenme. Ortalama değer gösterir, ama her zaman gerçeği yansıtmaz. Yakıt dolum hesabı hâlâ en sağlıklısı.

Şöyle düşün; otoyolda saatte 120'de gidiyorsun, klima kapalı, yolcu yok. O zaman belki 5.8-6.2 litre görürsün. Ama aynı araç sabah Bağcılar'da sürünürse 11 litre içer, vallahi.

E Serisi dizel mi benzinli mi alındı, o da önemli. Dizel uzun yolda gerçekten tutumlu. Ama şehir içinde o fark kapanıyor, neredeyse sıfırlanıyor bazen.

Bir de şu var; araç yeni aldıysan ilk 5.000 kilometre tüketim biraz daha yüksek çıkabilir. Motor henüz oturmamış, parçalar birbirine alışıyor. Acele edip "bu araç çok içiyor" deme, bekle biraz.

Gerçek tüketimi hesaplamak için en az 3 depo dolu hesabı yap. Tek seferlik veri yanıltır. Ortalamayı al, o zaman net bir şey söyleyebilirsin.

Yakıt kalitesi de cabası. Aynı araç, farklı istasyonlarda farklı tüketim gösterebilir. Kulağa saçma geliyor biliyorum ama gerçek bu...

Sonuçta E Serisi premium bir araç. Ama premium araç almak, az yakıt içeceği anlamına gelmiyor. Bunu baştan kabul edersen zaten hayal kırıklığı yaşamazsın.

Geri