Mercedes A Serisi gerçek yakıt tüketimi ne kadar?

GraniteRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes A Serisi aldın mı, tebrikler ama şimdi asıl soru başlıyor. Fabrika değerleri mi, yoksa gerçek hayat mı? İkisi arasındaki fark seni şaşırtacak.

Kataloğa bakıyorsun, A180 için 5.8 litre yazıyor. Tamam, güzel. Ama o rakamı sen hiç görmeyeceksin. Vallahi görmeyeceksin. Çünkü o sayı laboratuvar koşullarında, klima kapalı, düz yolda, robot gibi sabit hızda elde edilmiş bir şey. Senin İstanbul trafiğiyle, klimanın sonuna kadar açık olduğu ağustos ayıyla hiçbir ilgisi yok.

Şehir içinde gerçek hayatta ne çıkıyor peki? A180 benzinli için şehir içi 9 ila 11 litre arasında geziniyor çoğu zaman. Bazen 12'yi de görürsün, özellikle sabah trafiğinde dur-kalk yaptığında. Bu rakamları söyleyen ben değilim, yıllarca bu araçla gidip gelen insanlar söylüyor. Ben de bizzat gördüm. Kendi elimle ölçtüm, not aldım.

Dizel versiyona geçince tablo biraz değişiyor. A200d veya A180d diyoruz, bunlar gerçekten farklı bir karakter. Şehir içinde 6.5, belki 7 litre görebiliyorsun. Uzun yolda ise 4.5'e kadar düşüyor. Yani dizel tercih edenlerin yakıt konusundaki şikayeti çok daha az. Ama o da ayrı bir konu, dizel bakımı, DPF sorunu... Oraya girersek başka bir makale olur.

Abi ya, AMG Line paket aldıysan bir de bak. Görünüşü güzel, o 18-19 inçlik jantlar çok şık duruyor, biliyorum. Ama o jantlar yuvarlandıkça yakıt tüketimi de yuvarlanıyor. Standart versiyona kıyasla yüzde 5-8 arası fazla tüketim görülebiliyor sadece jant boyutundan dolayı. Bunu kimse önceden söylemiyor.

Uzun yolda durum farklı tabii. A180 benzinli saatte 110-120 hızda sabit giderse 6.5 ila 7.5 litre arası rahat tutuyor kendini. Hatta bazen 6'nın altını da görebiliyorsun, rüzgar arkandan esiyorsa, yol düzse... Ama bu ideal senaryo. Gerçek seyahatte klima var, bagaj dolu, yolcu var, ara sıra hızlanıyorsun, köy geçiyorsun. O zaman 7.5-8 litre daha gerçekçi bir beklenti.

Ekstra tüketime katkı sağlayan şeyleri de saymak lazım. Soğuk hava çok önemli. Kış aylarında motor ısınana kadar tüketim belirgin şekilde artıyor, özellikle kısa mesafe kullanımlarda bu çok hissediliyor. Bir de sürüş tarzı var. Gaz pedalına agresif davrananlar, ani frenleyenler... bunlar kolayca 2-3 litre ekstra yakıt yakıyor farkında bile olmadan.

Mesela 7G-DCT otomatik şanzıman kullananlar için ayrı bir not düşeyim. Bu şanzıman bazen düşük hızda biraz hırçın davranabiliyor, özellikle eski yazılımlarda. Sürekli vites arayışı, o küçük titreşimler... Bunlar hem konforu hem de tüketimi etkiliyor. Yazılım güncellemesi yaptırdıysan durum daha iyi oluyor, ama gene de çok hassas bir şanzıman bu.

Gerçek tüketimi takip etmek istiyorsan en sağlıklı yöntem şu: her depoyu tam doldur, kilometre sıfırla, bir sonraki depoya kadar git. Araçtaki anlık tüketim göstergesi seni yanıltabilir. O gösterge genelde gerçeği biraz güzel gösteriyor. Kağıt kalem, elle hesap... eski usul ama en doğrusu bu.

Sonuçta A Serisi yakıt canavarı bir araç değil. Ama bazılarının hayal ettiği kadar da ekonomik sayılmaz. Özellikle benzinli versiyonu şehirde kullananlar için bu araç bir B sınıfı veya Clio'dan çok daha fazla yakıt içiyor. Beklentini ona göre kurman lazım. Dizel alacaksan, uzun yol yapacaksan, o zaman rakamlar gerçekten tatmin edici oluyor. Şehirde kısa mesafe benzinli kullanım için... vallahi düşün biraz.

Geri