Mercedes C Serisi gerçek yakıt tüketimi nasıl ölçülür?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Fabrika değerlerine bakıp karar vermek, menüdeki fotoğrafa bakıp sipariş vermek gibi bir şey. Güzel görünüyor, evet. Ama tabağa gelince bambaşka bir hikâye çıkıyor karşına.

Mercedes C Serisi söz konusu olduğunda bu mesele daha da kritik bir hal alıyor. Çünkü bu araç hem premium segment hem de "yakıt dostu" vaadi taşıyan bir model olarak sunuluyor. Peki gerçek hayatta bu vaat ne kadar tutuluyor? İşte asıl soru bu.

Önce şunu netleştirelim: WLTP değerleri laboratuvar koşullarında üretilir. Klima yok, trafik yok, sert fren yok, 35 derece İstanbul sıcağı hiç yok. Araç rulo üzerinde, kontrollü ortamda, mühendislerin belirlediği bir sürüş döngüsünde test edilir. Sonuç mu? Gerçek hayatla uzaktan yakından ilişkisi olmayan bir rakam.

Asıl ölçüm yolda başlar. Araç soğukken çalıştırıldığında ilk birkaç dakika motor kendini ısıtmaya çalışır, bu süreçte yakıt tüketimi fırlar. Şehir içi kısa mesafeler sürekli bu "soğuk start" döngüsünü tekrarlar. Vallahi, pek çok sürücü bunu hiç hesaba katmadan "benim arabam çok içiyor" diye yakınır. Ama sorun arabada değil, sürüş alışkanlığında.

Gerçek tüketimi anlamanın en sağlam yolu depo yöntemidir. Yakıt deposunu tamamen doldurmak, belirli bir mesafe katetmek, sonra aynı pompada aynı şekilde tekrar doldurmak. Kaç litre girdi, kaç kilometre gidildi, basit bir bölme işlemi. Araç içindeki anlık tüketim göstergesi çoğu zaman yüzde beş ila on arasında iyimser gösterir. Bunu bilmek lazım.

C Serisi için konuşacak olursak, C200 benzinli bir modelde şehir içi gerçek tüketim 9 ila 12 litre arasında gezinir. Otoyolda saatte 120'de tutulursa bu rakam 6,5-7,5'e iner. Karma kullanımda 8-9 litre görüyorsan iyi iş çıkarmışsın demektir. Ama bunu kimse sana söylemez, satın alırken.

Dizel versiyonlar farklı bir hikâye. C220d'yi uzun yolda kullananlar 5 litreni görmüş, hatta altına inmiş. Şehirde ise bu tablo değişir, 7-8 litre kaçınılmaz olur. Dizel araçların şehir içinde verimli olmadığı bir efsane değil, termodinamik bir gerçek. Motor sıcaklığına ulaşamadan durup kalkan bir araç, kendini hiçbir zaman tam verimde çalıştıramaz.

Bir de sürüş modları var, bunu atlamak olmaz. Eco modu gerçekten işe yarıyor mu? Yarıyor, ama fark ettiğin kadar değil. Gaz tepkisi yumuşuyor, vites daha erken atlıyor, klima biraz kısılıyor. Gerçek hayatta yaklaşık yüzde 5-8 fark yaratır. Sport modda ise tüketim ciddi şekilde artar, bazen yüzde 20-25 fark görebilirsin. Bunu bilerek kullan.

Lastik basıncı küçük ama etkili bir faktör. Önemsiz görünür, ama düşük basınçlı lastikle giden bir C Serisi, her 100 kilometrede yarım litre fazladan içebilir. Basit bir hesap: yılda 20 bin kilometre yapıyorsan bu 100 litre demek. Para olarak düşün...

Klima meselesi ayrı bir başlık açmayı hak ediyor. Yaz aylarında klimayı tam güçte çalıştırmak, benzinli modellerde tüketimi yarım ila bir litre artırır. Türkiye'nin iklim koşullarını düşününce bu hesabı yapmadan yola çıkmak biraz saflık olur. Klimayı kapatın demiyorum, ama "neden bu kadar içiyor" diye şaşırma.

Gerçek tüketimi etkileyen bir diğer şey de yük ve yolcu sayısı. Dört kişi ve bagaj dolusu bavulla yola çıkan bir C Serisi, yalnız sürücüyle giden araçtan farklı davranır. Fizik bu. Ağırlık artar, motor daha çok çalışır, tüketim yükselir. Bunu modellemek için karmaşık bir hesap gerekmez, sadece farkında olmak yeterli.

Sonuçta bu araçtan gerçekçi bir beklenti oluşturmak istiyorsan, fabrika değerini al, üzerine yüzde 20-30 ekle ve o rakamla planla. Karma kullanımda 8-9 litre görüyorsan araç normal çalışıyor demektir. Daha azını bekliyorsan ya çok dikkatli sürüyorsun ya da kendini kandırıyorsun. İkisi de mümkün tabii...

Geri