Mercedes S Serisi günlük kullanım için uygun mudur?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes S Serisi, yol üzerinde bir tez gibi durur. Sadece araç değil, bir iddia. Ama asıl soru şu: Bu iddia, her sabah işe giderken de geçerli mi?

Lüks araçlar hakkında yıllarca yazı yazdım, test ettim, sürüş izlenimlerini not ettim. S Serisi'ne bindiğim ilk gün şunu düşündüm: Bu araba benden daha iyi hazırlanmış hayata.

Günlük kullanım dediğimizde aklımıza ne geliyor? Trafik. Park yeri. Dar sokak. Hız tümsekleri. Otopark bariyeri... S Serisi bu sahnelerin tam ortasına girdiğinde ne olur? Vallahi, beklenmedik bir şey olur. Araç uyum sağlar. Siz değil, araç.

Uzun gövdesi bir handikap gibi görünür ilk başta. Ama o uzunluk, şehir içinde sizi yoran değil taşıyan bir şeye dönüşür. Süspansiyon sistemi yolu okur, vücut titremez, kafa sallanmaz. Sabah toplantısına gidiyorsunuz, sırtınız ağrımadan iniyorsunuz arabadan. Küçük şey gibi görünür. Değil.

Yakıt tüketimi meselesi var abi, bunu es geçmeyeyim. Günlük kullanımda 12-15 litre görmek mümkün, şehir içinde bazen daha fazla. Ama şunu da söyleyeyim: Bu rakamı gördüğünüzde "ne kadar yakıyor" diye değil, "ne kadar iş yapıyor" diye bakmanız lazım. Aynı mesafeyi bu konforla başka nasıl gidersiniz?

Park etmek... İşte asıl sınav bu. S Serisi'ni dar bir sokağa sokmak, piyanoyu merdivenden indirmeye benzer. Yapılır, ama bir sanat ister. Kameralar, sensörler, park asistanı devreye girer. Araç neredeyse kendi kendini park eder. Yine de sinirleriniz biraz gerilir, yalan söylemeyeyim.

Arka koltuk meselesi ayrı bir konu. Günlük kullanımda sürücü koltuğuna bakıyoruz genellikle, haklı olarak. Ama S Serisi'nin arka koltuğu bir ofis gibi. Masaj fonksiyonu, ayak dayayacağı, kliğin sesi bile farklı. Şoförünüz varsa araç zaten başka bir anlam kazanıyor. Yoksa bile arka koltukta unuttuğunuz yorgunluklar var.

Teknoloji yoğunluğu insanı ilk hafta bunaltır. Doğrudan söyleyeyim. Ekranlar, sesli komutlar, sürüş modları, ambient ışıklar... Hepsini öğrenmek zaman ister. Ama öğrendikten sonra bu teknoloji sizin için çalışır, siz onun için değil. Fark büyük.

Bakım maliyeti günlük kullanımın gizli bedeli. Periyodik bakım, lastik değişimi, küçük bir hasar, sigorta... Bunlar S Serisi'nde farklı bir rakama oturur. Bunu bilerek alınacak bir araç bu. Sürpriz değil, bilinçli tercih olmalı.

Şehir içi sürüşte araç sizi yormaz ama siz aracı yorabilirsiniz. Yani sürüş kalitesi mükemmel, ama dar yollar, agresif şoförler, çukurlu asfaltlar... Bunlar S Serisi için tasarlanmış değil. Araç bunlarla başa çıkar ama onlar için doğmamış.

Günlük kullanım için uygun mu sorusuna tek cümleyle cevap vermek mümkün değil. Uygun, eğer beklentileriniz netse. Uygun, eğer konfor sizin için bir lüks değil öncelikse. Uygun, eğer aracın size hizmet etmesini bekliyorsanız, siz araca değil. Ama her sabah dar bir otoparka girip çıkacaksanız, her gün 50 kilometre şehir içi trafikte bekliyorsanız ve bütçeniz sınırlıysa... Belki başka bir soru sormak gerekir.

S Serisi bir araç olarak değil, bir karar olarak var olur. Onu her gün kullananlar bunu çok iyi bilir. Bilmeyenler, bir kere binince anlar.

Geri