Mercedes üst radyatör hortumu neden şişer?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes'in üst radyatör hortumu şişiyorsa, bu araç sana bir şey söylemeye çalışıyor. Bunu görmezden gelmek, doktorun uyarısını duymamış gibi davranmak kadar tehlikeli. Şişme denen şey aslında bir belirti, bir sonuç; asıl mesele bunun arkasında ne yattığını anlamak.

Soğutma sistemi, motorun en kritik yaşam destek ünitesidir. Abi, bu sistem çalışmazsa motor çalışmaz; bu kadar basit, bu kadar net. Hortumun şişmesi ise sistemin bir noktada artık taşıyamadığını, basıncın kontrolden çıktığını haber veriyor. Bunu sıradan bir lastik yorgunluğu gibi değerlendirmek büyük yanılgı olur.

Termostat arızalandığında soğutma suyu düzgün dolaşamaz. Isı birikmesi başlar, basınç yükselir ve bu basıncın en kolay çıkış noktası hortumun en zayıf yeridir. Üst hortum genellikle motorun en sıcak bölümüne en yakın olandır; dolayısıyla ilk o şişer, ilk o zorlanır. Tesadüf değil yani...

Radyatör kapağı küçücük bir parçadır ama yaptığı iş küçük değildir. Sistemi belli bir basınçta tutmakla görevlidir. Bu kapak yorulduğunda, bozulduğunda, içindeki yay esnekliğini yitirdiğinde sistem basıncı tutamaz hale gelir. Sonuç? Hortum bu dengesiz basıncı üstlenir ve zamanla şişmeye başlar. Vallahi bu kadar basit bir parça bu kadar büyük iş yapıyor.

Su kaçağının fark edilmeden sürmesi başlı başına bir felakettir. Sistem eksik suyla çalışmaya devam eder, kalan su daha fazla ısınır, daha yüksek basınç oluşturur. Hortum bu kısır döngünün kurbanı olur. Bir yerde damla damla kaçan su, kilometrelerce sonra seni yolun ortasında bırakabilir.

Silindir kapağı contasının durumu da bu tabloya dahildir. Conta delindiğinde yanma gazları soğutma sistemine sızar. Bu gazlar sıvı ortamında aniden genleşir, basınç ani ve sert biçimde yükselir. Hortumun şişmesi bu noktada neredeyse kaçınılmazdır. Üstelik bu arıza kendini başka belirtilerle de ele verir; egzozdan beyaz duman, yağda köpüklenme, sürekli azalan antifriz...

Antifrizin kalitesi ve yaşı çok konuşulmaz ama çok önemlidir. Eski, bozulmuş, asitlenmiş antifriz hem hortum malzemesine zarar verir hem de sistemin düzgün çalışmasını engeller. Hortum içten çürür, dışarıdan sağlam görünür ama dokunsan parçalanır. Ya da tam tersi, dışarıdan şişer içeriden zaten harap olmuştur...

Hortumun kendisi de şüphelinin ta kendisidir bazen. Yıllar geçtikçe kauçuk sertleşir ya da aşırı yumuşar. Sertleşen hortum çatlar, yumuşayan hortum basınca dayanamaz ve balonlaşır. Mercedes araçlarda bu hortumlar genellikle yüksek kalitelidir ama ömürsüzdür; on yılı geçen bir hortuma güvenmek saf bir iyimserlik olur.

Motor fazla ısındığında her şey birlikte bozulur. Bu bir zincirleme reaksiyondur. Termostat açılmaz, su dolaşmaz, ısı birikir, basınç fırlar, hortum şişer. Belki de sorun termostat değil su pompasıdır; pompa yeterince çalışmıyorsa akış durur, sonuç aynıdır. Sebebi doğru tespit etmeden parça değiştirmek para israfından başka bir şey değildir.

Teşhis koymadan önce motoru soğutmak şarttır. Sıcak motorda soğutma sistemi kapağını açmak ciddi yanıklara yol açabilir; bu bir uyarı değil, doğrudan bir gerçektir. Soğumuş araçta sistemi incelemek, hortumu elle yoklamak, kapağı kontrol etmek ve gerekirse basınç testi yaptırmak doğru sıradır. Bilgi olmadan yapılan müdahale bazen orijinal arızadan daha büyük hasar bırakır.

Mercedes'te bu tür sorunlar görmezden gelindiğinde motor hasarı kapıya dayanır. Bu araçlar toleranssızdır; ya düzgün bakılır ya da bedelini ağır öder. Üst radyatör hortumunun şişmesi küçük bir uyarı fısıltısıdır; o fısıltıyı duymayan, eninde sonunda çok daha yüksek bir sesle uyandırılır.

Geri