Mercedes ses sistemi amplifikatörü nasıl kontrol edilir?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdi sana bir şey anlatacağım, bunu daha önce hiç kimse bu kadar düzgün anlatmadı bana.

Mercedes'in ses sistemine el atmadan önce amplifikatörün ne durumda olduğunu bilmek... vallahi bu işin yarısı zaten. Çoğu insan hoparlör bozuldu diye servis kapısına dayanıyor ama asıl mesele ampide. Oraya bakmadan geçme.

Önce aracı çalıştır. Tam çalıştır, röle oturdu mu oturmadı mı anlamak için biraz bekle. Sonra sesi orta seviyeye al, ne çok yüksek ne çok alçak. Orta. Çünkü ampinin gerçek sesi orada çıkar, uçlarda değil.

Şimdi dikkat et. Ses geliyor ama bir tuhaf mı? Çok ince, boğuk, ya da sanki bir yerde tıkanmış gibi mi? İşte o his seni yanıltmasın. O his ampinin sinyal almadığının ya da yanlış sinyal aldığının işareti olabilir. Ya da olmayabilir. Ama kontrol etmeden emin olamazsın.

Ampinin fiziksel konumuna bakmak lazım önce. Mercedes'lerde genellikle bagajın altında, yan panelin arkasında ya da arka koltuk altında gizlidir bu şey. Buldun mu, elini üstüne koy. Isınıyor mu aşırı? Normal ısınır ama eğer yanacak gibi hissettiriyorsa... orada bir sorun var abi, kesin.

Multimetre işin içine giriyor burada. DC voltaj moduna al, ampinin güç girişini ölç. 12 volt görmen lazım, en az 11.5. Daha düşükse sorun güçte, ampide değil. Bunu atlamak en büyük hata. Çoğu insan atlar.

Sinyal kabloları... onlara da bakacaksın. RCA girişleri gevşek mi, paslanmış mı, iyi oturmuş mu? Gevşek bir RCA seni saatlerce uğraştırır. Bunu yaşadım, anlatmayayım.

Ampinin kendisini test etmek için bir de şunu yapabilirsin. Tüm hoparlörleri söküp sadece bir tanesini bağla. Tek hoparlörle dinle. Ses temiz mi, net mi geliyor? Geliyorsa sorun ampide değil, hoparlörlerde ya da kablolarda. Gelmiyorsa ya da bozuksa... amp gitti demektir büyük ihtimalle.

Mercedes'in orijinal ampi için bir şeyi de söyleyeyim. Bu ampiler genelde hata kodu üretir. COMAND ya da MBUX ekranından ses sistemi tanılamasına girersen bazen direkt "amplifier fault" yazar. Yazmıyorsa da diye güvenme sakın. Bazı hatalar sessiz sedasız oturur içinde.

Bir de şu var. Ampi sıfırlamak bazen mucize gibi çalışır. Aküyü çıkar, 15-20 dakika bekle, tak. Elektronik sıfırlanır. Biliyorum kulağa basit geliyor ama vallahi işe yarıyor, inanmasan da bir dene.

Son olarak şunu söyleyeyim. Bu işi kendin yaparken acele etme. Mercedes'in ses sistemi karmaşık bir yapı, bir yeri iterken öbür yeri bozabilirsin. Sakin ol, adım adım git. Zaten sakin gidersen zaten çözüm kendiliğinden ortaya çıkıyor çoğu zaman...

Geri