Mercedes A Serisi uzun yolda yakıt tüketimi nasıl düşürülür?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdi bak, yıllarca A Serisi sürdüm. Farklı motorlar, farklı yollar, farklı mevsimler. Ve her seferinde aynı soruyla karşılaştım arkadaşlardan, tanıdıklardan... "Abi bu araba uzun yolda ne kadar yakar?" diye. Cevap verirdim tabii ama içimden hep şunu düşünürdüm, asıl soru o değil ki. Asıl soru şu: sen nasıl kullanıyorsun?

Uzun yola çıkmadan önce lastik basınçlarına bak. Ciddi söylüyorum, bu kadar basit bir şeyi atlıyoruz çoğumuz. Soğuk lastikle 2.2 bar ile yola çıkmak ile 2.5 bar arasında gerçekten fark var. A Serisi hafif bir araba ama lastik direnci onu da etkiliyor. Küçük şeyler bunlar ama toplanınca...

Vallahi adam otobana girer girmez 160'a basıyor, sonra da "araba çok yakıyor" diyor. Abi 160'ta A180 ne yaksın? Fizik değişmiyor. Hava direnci hız arttıkça katlanarak büyüyor, bu A Serisi için de geçerli, BMW için de. 120-130 bandında tutarsan motor rahat nefes alır, yakıt da ona göre düşer. Bunu bir kez deneyimleyince bir daha 160'ta gitmek istemiyorsun zaten.

Cruise control var ya, o küçük düğme... İnsanlar kullanmıyor. Neden kullanmıyor, anlamıyorum doğrusu. Uzun düzlüklerde sabit hız tutmak motor için çok daha verimli. Ayak gaz pedalında olunca farkında olmadan sürekli oynuyor, az basıyor, çok basıyor. Cruise control bunu ortadan kaldırıyor. Özellikle TEM'de, Kuzey Marmara'da, uzun Anadolu yollarında bu fark kendini gösteriyor.

Klima meselesi ayrı bir konu. Yaz ortasında tamamen kapatmak mümkün değil tabii, ama maksimum soğutmada tutmak da şart değil. 22-23 dereceye ayarla, iç mekan sıcaklığı sabitlesin, motor sürekli klima kompresörüyle boğuşmasın. A Serisi kompakt bir araç, iç hacim küçük, hızlı soğuyor zaten. Bir kez soğuduktan sonra ayarı biraz yukarı çek, fark etmez...

Motor ısındıktan sonra vitesleri erken almak lazım. Bu eski bir sürüş alışkanlığı ama A Serisi'nde de geçerli. Düşük devirde yüksek vites, yakıt tüketimini ciddi ölçüde etkiliyor. 2000 devirin altında üst vitese geçebiliyorsan geç. Zorlamıyorsa motor, neden düşük viteste bekliyorsun ki?

Yük meselesine de değinmek lazım. Bagajı doldurup yola çıkıyoruz, bu normal. Ama gereksiz ağırlık... Arabada hep taşıdığımız o alet çantaları, kablo yumakları, kış lastiği bile bazen. A Serisi küçük bir araç, her 50 kilo ekstra yük tüketimi etkiliyor. Bunu abartmıyorum, gerçekten etkiliyor.

Rüzgara karşı giderken biraz daha temkinli olmak gerek. Kuvvetli lodos varsa, karşıdan sert rüzgar esiyorsa, o an 130 yerine 120 yeterli. Motor daha az zorlanır, sen de daha az yakarsın. Basit bir hesap bu ama çoğu zaman aklımıza gelmiyor, sadece gaza basıyoruz...

Bir de şunu söyleyeyim, A Serisi'nde "Eco" modu var biliyorsun. Bazı insanlar açmıyor çünkü araba biraz hantal hissettiriyor. Haklılar, tepkiler yavaşlıyor. Ama uzun düz yolda, sabit hızda giderken Eco modun zararı yok. Şehirde istemeyebilirsin, anlarım. Ama otobanda dene bir kere, yakıt tüketiminde küçük ama gerçek bir fark görürsün.

Bir yolculukta öğrendiğim en önemli şey şu: bu araba sana ne kadar yakacağını zaten söylüyor. Anlık tüketim göstergesine bak, sadece bak. Bir süre sonra hangi hızda, hangi devirde ne yaktığını sezgisel olarak anlıyorsun. Gösterge 5.5 litre gösteriyorsa doğru yoldasın. 8 gösteriyorsa bir şeyi yanlış yapıyorsun demektir.

Uzun yol yakıt tüketimi sonuçta sürücünün alışkanlıklarının toplamı. Araba değişmiyor, yol değişmiyor, ama sen değişebilirsin. Ve şunu söyleyebilirim rahatlıkla, A Serisi doğru kullanıldığında uzun yolda gerçekten cömert bir araba. Bunu söylemek için yıllarca sürmek gerekmiyordu belki, ama yıllarca sürdükten sonra daha iyi anlıyorsun işte.

Geri