Triger zincirinden gelen ses nasıl anlaşılır?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Triger zincirinden gelen ses nasıl anlaşılır?

Bir sabah arabana biniyorsun, kontak açıyorsun... ve o ses var. Tam olarak ne olduğunu bilmiyorsun ama bir şeyler farklı. Motor sesi biraz daha tok, biraz daha gürültülü, sanki içeriden bir şey sana bir şeyler anlatmaya çalışıyor gibi.

Triger zinciri meselesi öyle bir şeydir ki, çoğu insan farkında bile olmadan binlerce kilometre sürer. Sonra bir gün servis faturası gelir, adam bakar ki iş işten geçmiş. Vallahi bu konuda çok adam gördüm, "ya ses vardı ama önemsememiştim" diyenlerin sayısı az değil.

Zincirden gelen sesi diğer motor seslerinden ayırt etmek biraz kulak eğitimi ister. Genellikle soğuk çalışmada daha belirgin olur bu ses. Motor ısınmadan önce, kontak attığın ilk birkaç saniyede, metalik bir tıkırtı ya da hafif bir zincir titreşimi... Tam olarak "tak tak tak" değil, daha çok "tık tık tık" gibi bir şey. İnce, yüksek perdeli, metalik.

Motor ısındıkça ses azalıyor mu? Bu önemli bir ipucu aslında. Azalıyorsa sorun yağlama ile ilgili olabilir, zincir yeterince yağ almıyordur soğukta. Ama ısındıktan sonra da ses devam ediyorsa, hatta biraz daha kötüleşiyorsa... o zaman iş daha ciddi.

Triger zinciri gevsediğinde ses karakteri değişir. Artık ince tıkırtı değil, daha boğuk, daha ritimli bir şey gelir. Sanki içeride bir şey sallanıyor gibi. Motor devrini artırdığında ses de frekans değiştiriyorsa, yani gazla birlikte ses de değişiyorsa, büyük ihtimalle zincir gerginliği bozulmuş ya da gergi elemanı ömrünü tamamlamış.

Gergi mekanizması denen şey var ya, işte o çok kritik. Plastik veya metal gergi ayakları zamanla aşınır, çatlayabilir. Bunlar bozulduğunda zincir serbest kalır, çarpar, titreşir. Bu sesi duyan biri için en kötü senaryo aslında zincirin atlaması ya da kopması. O noktaya gelirse motor bitik demektir, pahalı bir iş çıkar ortaya.

Abi şunu da söyleyeyim, bazı arabalar triger zinciri sesiyle ünlüdür. Özellikle belirli Alman ve Fransız motorları bu konuda biraz kötü şöhret edinmiş. Sıfırdan bile hafif ses gelebiliyor bazılarında. Ama "bu araba böyle" diye geçiştirmek tehlikeli bir alışkanlık. Servisin "normal bu" demesi seni rahatlatmasın, ikinci bir görüş almak akıllıca olur.

Yağ değişimi geciktirilmiş araçlarda bu sorun çok daha hızlı ortaya çıkar. Yağ kalitesi düştüğünde zincir ve gergi elemanları yeterli yağlamayı alamaz, sürtünme artar, aşınma başlar. Sonra o ses gelir. Triger sesi aslında çoğu zaman bakım ihmalinin bir çığlığıdır, başka bir şey değil.

Nasıl test edersin? Motor soğukken kontak aç, ilk beş saniyeyi dikkatle dinle. Sonra motoru çalışır bırak, ısınmasını bekle, tekrar dinle. Bir de rölantide farklı devirlerde dene, gaz ver bırak, sesin nasıl değiştiğini gözlemle. Bu üç adım bile sana çok şey söyler.

Ses var ama emin olamıyorsun, bilmiyorum diyorsun... O zaman en basit yol motoskop ya da stetoskop ile dinlemek, bir usta bunu yapabilir. Ya da motoru çalışırken yağ kapağını açıp içeriden gelen sesi dinlemek, zincir bölgesinden gelen titreşim çok daha net duyulur o şekilde. Tabii bunu dikkatli yapmak lazım, dönen parçalar var içeride.

Sonuçta triger zinciri değiştirme işi pahalı ama motor değiştirmekten çok daha ucuz. Sesi duyduğunda ertelemek, "bakayım bir süre daha" demek... bu oyun genellikle kötü biter. Erken teşhis burada gerçekten hayat kurtarır, abartmıyorum.

Geri