Mercedes triger zinciri bakımda kontrol edilir mi?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Yıllarca bu işin içindeydim. Onlarca araba gördüm, onlarca sahip gördüm. Ama Mercedes triger zinciri meselesine gelince... vallahi insanlar hâlâ yanlış biliyor.

Çoğu kişi bakıma götürüyor, "triger kayışı değiştirelim" diyor. Mekanikçi de bazen hiç itiraz etmiyor. Ama Mercedes'te kayış yok ki. Zincir var. Ve zincir başka bir şey, kayış başka bir şey. Bu fark küçük gibi görünür, ama motoru açtığında anlarsın ne kadar büyük bir fark olduğunu.

Triger zinciri bakımda kontrol edilir mi? Edilmeli mi? Evet, edilmeli. Ama çoğu servis bunu es geçiyor. "Zincir ömür boyu dayanır" lafı bir yerden çıktı, her yere yayıldı. Sanki bu cümleyi biri yazdı, herkes ezberledi. Oysa gerçek hayatta öyle değil...

Abi, zincir yorulur. Uzar. Gergi sistemi zamanla gevşer. Motor yağı düzgün değiştirilmezse zincir rayından çıkabilir. Ve o an geldiğinde iş işten geçmiş olur. Motor sesi değişir, bir tıkırtı başlar, bazen hiçbir şey olmaz da aniden... biter.

Özellikle N47, OM651 gibi dizel motorlarda bu problem çok daha sık yaşandı. Bunları söylemek için araştırma yapmama gerek yok, bizzat gördüm. Müşteri geliyor, "ses var ama az" diyor. Biz de bakıyoruz, zincir gevşemiş, gergi bitmiş. Biraz daha geç gelse motor gidiyordu.

Kontrol ne zaman yapılmalı peki? Her yağ değişiminde zincir durumu göz önünde bulundurulmalı. Yağ kalitesi düşükse zincir daha hızlı aşınır. Bu basit bir denklem aslında. Yağ iyi, zincir iyi. Yağ kötü, zincir kötü. Ama bunu kimse sormaz serviste. Kimse sormaz çünkü kimse bilmez.

120 bin kilometre üzerine çıkmış bir Mercedes'te triger zinciri mutlaka bakılmalı. Bu bir tavsiye değil, bir zorunluluk. Gergi rayları plastikten yapılmış, o plastik zamanla çatlar, kırılır. Zincir sallanmaya başlar. Motor sesi değişir ama sürücü fark etmez çünkü yavaş yavaş olur. İnsan alışır o sese...

Biliyorsun işte, her şey birdenbire olmuyor. Araba da öyle. Bir gün normale döndüğünde anlarsın ne kadar uzaklaşmış olduğunu normalden.

Bakımda triger zincirini kontrol ettirmek için özel bir şey yapmana gerek yok aslında. Servise girdiğinde direkt sor. "Triger zincirimi baktınız mı?" de. Eğer mekanikçi sana "gerek yok, zincir ömür boyu dayanır" derse... oradan çık. Başka bir yere git. Çünkü o adam ya bilmiyor ya da umursamıyor.

Mercedes sahipleri genelde arabaya güvenir. Alman mühendisliği, sağlamlık, kalite... hepsi doğru. Ama hiçbir şey bakımsız kalmayı kaldırmaz. En iyi araba bile ihmal edince yorulur. Zincir de öyle.

Sonuçta bu iş basit. Triger zinciri bakımda kontrol edilmeli mi? Evet. Edilmeli. Nokta. Ama nasıl kontrol edileceğini, hangi parçaların değiştirileceğini, ne zaman alarm verilmesi gerektiğini bilen birine götürmek şart. Herkese gidilmez. Bu konuda gerçekten deneyimli biri lazım.

Geri