Mercedes lastik diş derinliği nasıl kontrol edilir?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Geçen kış bir arkadaşım beni aradı, sesi biraz telaşlıydı. "Yahu araba kaymaya başladı, ne yapayım?" dedi. Sordum, lastiklerine ne zaman baktığını... Sessizlik. İşte tam orada anladım, çoğu insan lastik diş derinliğini ya hiç düşünmüyor ya da aklına geldiğinde iş işten geçmiş oluyor. Mercedes sürüyorsan bu daha da kritik bir mesele aslında — çünkü o araç sana güven veriyor, ama lastik bitince ne mühendislik ne elektronik seni kurtarır.

Peki nereden başlayacaksın? Aracı park et, düz bir zemin bul, el fenerini ya da telefon ışığını hazırla. Mercedes lastiklerinde diş kanallarının içinde küçük bir yükseltilmiş çıkıntı var — buna "aşınma göstergesi" deniyor. Türkçede pek bilinmez bu terimi, ama o küçük kare ya da üçgen şeklindeki iz sana her şeyi anlatır. Eğer lastiğin yüzeyi o göstergeyle aynı seviyeye geldiyse... bitti. Değiştirme vakti.

Ama sadece o göstergeye bakmak yetmez vallahi. Bir de elle kontrol var, gözle kontrol var. Lastiğin yan yüzeyine bak — çatlak var mı, şişlik var mı, düzensiz bir aşınma var mı? Diş kanalları bir tarafta derin, öbür tarafta sığ görünüyorsa bu sana hizalama ya da balans sorunu olduğunu söylüyor. Tek başına lastik değil, tüm sistemin bir sinyali aslında bu.

Profesyonel ölçüm yapmak istiyorsan işin içine derinlik mastarı giriyor. 20-30 TL'ye her oto aksesuar dükkanında bulunuyor bu alet. Lastiğin diş kanalına dik olarak sokuyorsun, üstündeki skala sana milimetre cinsinden değeri veriyor. Yeni bir lastik genellikle 7-8 mm diş derinliğiyle çıkar fabrikadan. Türkiye'de yasal sınır 1.6 mm — ama abi bu sınır "hâlâ yasal" demek, "güvenli" demek değil. Mercedes gibi ağır ve güçlü bir araçta 3 mm'nin altına düşmüşse ciddi ciddi düşünmeye başlamalısın.

Bir de şu var ki çoğu insan atlar: Mercedes AMG ya da 4MATIC modellerde dört lastiğin eşit aşınması çok daha kritik. Dört çekişli sistemde lastikler arasındaki diş derinliği farkı 2-3 mm'yi geçerse aktarma organları zorlanmaya başlıyor. Servis bu farkı sana söylemeyebilir, sen sormalısın. Ya da kendin ölçüp not etmelisin.

Bir bozuk para yöntemi de var, eski ama işe yarıyor. 1 TL'lik madeni parayı diş kanalına dik olarak yerleştir. Paranın kenarı tamamen kayboluyorsa lastik henüz iyi. Yüzde elli görünüyorsa... kritik sınırdasın. Tamamen görünüyorsa o lastikle yağmurda yola çıkma, gerçekten söylüyorum. Aquaplaning denen şey şakaya gelmez.

Mevsimsel kontrol de ayrı bir konu. Kış lastiği takıyorsan — ki Mercedes'lerin büyük çoğunluğu için şiddetle tavsiye edilir — kış lastiğinin diş derinliği en az 4 mm olmalı. 4 mm'nin altında kış lastiği, yaz lastiği gibi davranmaya başlar karda. Yani para verip kış lastiği taktın ama aslında hiçbir şey değişmedi... Bu da insanların pek bilmediği bir detay.

Son olarak şunu söyleyeyim: Mercedes'in araç bakım asistanı ya da dijital gösterge paneli sana lastik basıncını söyler ama diş derinliğini söylemez. Bunu hiçbir sensör ölçmez. Bu iş hâlâ elle, gözle, biraz emekle yapılıyor. Ayda bir bakmak, yılda iki kez mastarla ölçmek... Aslında çok da zor değil. Sadece alışkanlık meselesi.

Geri