Mercedes E Serisi hangi yıllarda hangi kasalarla üretildi?

TurquoiseFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes E Serisi deyince aklıma hep o "orta sınıfın üst sınıfı" hissi gelir. Ne çok lüks ne de sıradan. Tam ortada duran, her şeyini yerli yerinde yapan bir araba ailesi.

Ama şunu fark ettim: Çoğu insan E Serisi deyince tek bir model düşünüyor. Oysa bu ismin altında onlarca yıl, onlarca farklı kasa var. Hangisi hangi dönemde çıktı, hangisi ne getirdi — bunu bilmeden ikinci el bakarken kaybolmak çok kolay.

Ben de bu yüzden oturup yazmaya karar verdim.

W124 ile başlayalım. 1984-1995 yılları arası. Teknik olarak o dönem "E Serisi" adı henüz yoktu, Mercedes bu modeli E-Klasse olarak değil 200E, 230E, 300E gibi motor hacmiyle adlandırıyordu. Ama E Serisi'nin atası bu. Sedan, estate yani kombi, coupe ve cabrio versiyonları vardı. Sağlamlığıyla efsane oldu, hâlâ yollarda görmek mümkün.

1993'te W124'ün yerini W210 almaya başladı, ama geçiş birkaç yıl sürdü. 1995-2002 arası üretilen W210 ilk kez "E Serisi" adını resmi olarak taşıdı. Oval farlarıyla tanınan, o dönem çok sevilip sonra pas sorunuyla çok eleştirilen model bu. Sedan ve kombi vardı. Coupe ve cabrio o dönem C207 değil ayrı bir platform üzerindeydi zaten...

W211 geldi 2002'de. 2009'a kadar üretildi. Tasarım daha keskin, teknoloji bir tık ileri. Sedan ve kombi yine vardı. Avantgarde ve Elegance paketleriyle konfigürasyon seçenekleri genişledi. Bu kasayı ben özellikle severim, dengeli bir dönem.

2009-2016 arası W212 dönemi. Dikdörtgen farlar, daha angular bir yüz. E Serisi burada biraz daha ciddi bir kimlik edindi. Sedan, kombi, coupe (C207) ve cabrio (A207) olarak dört farklı kasa tipiyle çıktı. Yani aynı E Serisi adı altında hem 2 kapılı hem 4 kapılı hem de açık üst versiyonlar vardı aynı anda. Bunu bilmeyenler ikinci el ararken kafayı yiyebilir vallahi.

2016'dan itibaren W213 dönemi başladı. Hâlâ devam ediyor. Tasarım daha akışkan, ekranlar büyüdü, MBUX sistemi geldi. Sedan ve kombi standart. All-Terrain denen yüksek sürüş konumlu kombi versiyonu da bu nesille birlikte çıktı. Coupe ve cabrio bu nesilde ayrı bir platform olan A238 ve C238 olarak devam etti.

Şunu sormak lazım: Neden bu kadar kasa var? Çünkü Mercedes E Serisi'ni sadece bir sedan olarak görmüyor. Aile arabası mı istiyorsun, kombi al. Spor hava mı, coupe. Yaz arabası mı, cabrio. Hepsinin altında aynı E Serisi ruhu var ama kasa tamamen farklı.

Bir de şunu ekleyeyim, abi: Coupe ve cabrio versiyonlar çoğu zaman sedan ile aynı kasa kodunu taşımıyor. W212 sedan derken C207 coupe ayrı bir şey. Parça ararken, sigorta yaptırırken, teknik servis götürürken bu fark hayat kurtarır.

Özetle E Serisi dediğinde aslında bir aileden bahsediyoruz. W124'ten W213'e kadar uzanan, her nesilde farklı kasa seçenekleri sunan, bazı dönemlerde aynı anda dört farklı kasa tipiyle üretilen bir aile. Hangisini alacaksın ya da hangisini araştırıyorsun — önce kasa kodunu öğren, sonra yola çık. Yoksa aynı isim altında çok farklı bir arabaya bakıyor olabilirsin.

Geri