Mercedes E Serisi aile kullanımı için uygun mudur?

OpalCadence

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes E Serisi aile kullanımı için uygun mudur?

Vallahi bu soruyu kendime de sordum bir zamanlar. Çocuklar büyüdü, bagaj her seyahatte yetmez oldu, eşim "ya bu arabayı değiştirsek" dedi. E Serisi aklıma geldi tabii. Ama "aile arabası" denince aklımda hep başka bir şey vardı, bilirsiniz işte...

Önce şunu söyleyeyim: E Serisi bir aile arabası olarak tasarlanmamış. Ama bu onu kötü bir aile arabası yapmıyor. Aksine, bazı açılardan SUV'lardan bile iyi iş çıkarıyor.

Arka koltuk meselesi mesela. Uzun bacaklı biri olarak söylüyorum, E Serisi'nin arka koltuğuna oturduğumda ilk düşüncem "abi burada rahatça seyahat edilir" oldu. Diz mesafesi iyi, tavan yüksekliği yeterli. İki çocuğu olan bir aile için arka koltuk gerçekten sorun çıkarmıyor.

Bagaj konusuna gelirsek... Estate yani station wagon versiyonu seçerseniz iş değişiyor. O versiyonla tatil bavulları, bebek arabası, köpeğin kafesi, ne koyarsanız koyun sığıyor. Sedan tercih ederseniz bagaj makul ama tatil yükü için biraz hesaplı davranmak gerek.

Güvenlik donanımları açısından E Serisi gerçekten üst düzey. Şerit takip, acil frenleme, kör nokta uyarısı... Bunları sayarken sıkılıyorum çünkü artık çoğu arabada var, ama E Serisi'nde bu sistemler gerçekten çalışıyor. Yani kağıt üzerinde değil, yolda hissediyorsunuz farkı.

Yakıt tüketimi mi? Orada biraz gerçekçi olmak lazım. Şehir içinde ağır trafikte E220d mesela, beklentinizi aşmaz ama mucize de beklemeyeceksiniz. Hibrit versiyonlar daha iyi tabii, ama fiyat da ona göre...

Çocuklu ailelerin en çok sorduğu şeylerden biri koltuk kirlenince ne olacak meselesi. Deri döşeme pratik bu açıdan, temizlemesi kolay. Ama E Serisi'ne bindiğinizde içgüdüsel olarak "çocukları dondurmayla bindireyim mi" diye düşünüyorsunuz. O his var, inkâr etmeyeyim.

Fiyat meselesi ise ayrı bir konu. E Serisi yeni alındığında ciddi bir yatırım. Ama ikinci el piyasası güçlü, bakımları pahalı ama öngörülebilir. Yani sürpriz çıkarmaz genellikle, bütçenizi planlayabilirsiniz.

Sonuç olarak şunu diyebilirim: Eğer "aile arabası" derken pratik, geniş, dayanıklı bir araç arıyorsanız E Serisi tam merkezi vurmayabilir. Ama konfor, güvenlik ve uzun yol performansı önceliğinizse... Bence bu arabanın aile kullanımında hakkı yeniliyor biraz.

Geri