Fren parçalarının araç modeline uyumluluğu nasıl kontrol edilir?

CoralFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Fren parçası alırken en çok yapılan hata şu: adam doğrudan markete giriyor, "benim arabaya fren balatası" diyor, satıcı da bir şey uzatıyor, o da alıp gidiyor. Sonra meğer tutmuyormuş...

Arabanın kaskosu, sigortası, her şeyi tamam da fren parçası yanlış. Abi bu iş böyle olmuyor.

İlk bakacağın yer arabanın ruhsatı. Orada model yılı, motor hacmi, şasi numarası var. Bu üç bilgi olmadan doğru parçayı bulmak neredeyse imkânsız. Yani ruhsatı çek, önüne koy, öyle başla.

Şasi numarası denen şey aslında arabanın kimlik kartı gibi. 17 haneli o kod, hangi fabrikada hangi spesifikasyonlarla üretildiğini anlatıyor. Bazı parça kataloglarına bu numarayı giriyorsun, direk sana uyumlu parçaları listeliyor. Vallahi bu kadar basit olduğunu bilseydim yıllarca uğraşmazdım...

OEM numarası diye bir kavram var. Orijinal üreticinin verdiği parça kodu. Elindeki eski balata veya diski çıkar, üzerindeki kodu oku. O kodla aratırsan birebir eşleşeni çıkar karşına. Bazen kod silinmiş olur tabii, o zaman iş biraz uzuyor.

Online kataloglara güvenmek mümkün ama dikkatli olmak lazım. TecDoc, Autodoc gibi platformlar var, araç bilgilerini giriyorsun, uyumlu parçalar çıkıyor. Ama şunu söyleyeyim, aynı model araçta bile farklı üretim yıllarında farklı fren sistemleri kullanılmış olabiliyor. 2018 ile 2019 modeli aynı isimde ama içi farklı...

Fren diski çapı önemli. Kaliper boyutu önemli. Bunlar eşleşmezse parça fiziksel olarak takmıyor bile. Ya da takıyor ama düzgün sıkışmıyor, boşluk kalıyor. Bu da daha tehlikeli aslında.

Servis veya güvenilir bir oto yedek parçacısına danışmak hâlâ en sağlam yol bence. Ama danışırken bilgisiz gitme. Arabanın yılını, modelini, motor tipini, varsa ABS veya ESP sistemi olup olmadığını söyle. O kadar bilgiyle gitsen zaten yanlış parça verme ihtimali çok düşüyor.

Bir de şunu yaşadım bizzat: aynı arabanın benzinlisi ile dizel versiyonunun fren parçaları farklı olabiliyor. Ağırlık farkından dolayı. Bunu bilmeden aldım, sonradan anladım. Parça iade bile zor oldu...

Sonuçta fren sistemi şans işi değil. Doğru parça, doğru araç, doğru montaj. Bunların üçü bir araya gelmeden o pedala bastığında ne olacağını kimse garanti edemez.

Geri