Motor parçalarında OEM kodu nasıl bulunur?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Bir gün servis atölyesinde bir usta bana şunu demişti: "Oğlum, arabayı tanımak istiyorsan önce ona kulak ver, sonra numarasını öğren." O zamanlar tam anlamıyla kavrayamamıştım bunu. Yıllar geçtikten sonra, elinde yanlış parçayla gelen onlarca müşteriyi gördükten sonra, o sözün ne kadar derin olduğunu anladım. OEM kodu meselesi de tam böyle bir şey — kulağa teknik geliyor ama aslında çok basit bir mantık üzerine kurulu.

Şimdi şöyle düşün. Aynı marka arabanın iki farklı yılı, aynı motoru taşıyor gibi görünebilir. Ama içine baktığında, su pompasının bağlantı çapı farklı, contanın kalınlığı farklı, belki sadece birkaç milimetre... Ve o birkaç milimetre, parçanın takılıp takılmayacağını belirliyor. İşte bu yüzden "aynı motordu zaten" diyerek alınan parçalar çoğu zaman kutuda kalıyor.

OEM kodu aslında üreticinin o parçaya verdiği kimlik numarası. Orijinal ekipman üreticisi demek bu, yani aracı yapan firmanın kendi kataloğundaki referans. Aftermarket mı, muadil mi, orijinal mi — bu ayrımı yapmanın tek güvenilir yolu o koda bakmak. Vallahi başka yolu yok.

Peki bu kodu nereden bulursun? İlk ve en sağlıklı kaynak, aracın motor bölmesindeki etiketler. Kaputu açtığında sağa sola bak — genellikle metal bir plaka ya da yapışkan etiket görürsün. Üzerinde motor kodu, üretim tarihi, bazen de parça referansları yazar. Her araçta aynı yerde değil bu etiketler, biraz arama gerektirebilir...

Bir diğer yöntem, araç tescil belgesi veya şasi numarası üzerinden gitmek. Şasi numarası yani VIN kodu, 17 karakterden oluşur ve her karakterin bir anlamı vardır. Üretici ülkesi, marka, model yılı, üretim sırası... Bunları çözdüğünde aracın tam konfigürasyonuna ulaşırsın. Oradan da yetkili servis kataloglarında ya da online OEM veritabanlarında doğru parça kodunu bulabilirsin. Abi bu işi bilen biri için beş dakika sürer, bilmeyene saatler...

Bir de şu var: motor üzerindeki parçaların büyük çoğunluğunun kendi üzerinde bir kod basılı olur. Döküm motor bloğunda, şanzıman gövdesinde, hatta bazı sensörlerin kasasında bile görebilirsin bunu. Işığı iyi tut, büyüteç kullan gerekirse — o kabartma ya da lazerle işlenmiş rakamlar tam olarak aradığın şey. Tozlu, yağlı olabilir, silmek gerekebilir, ama oradadır.

Yetkili servisler bu konuda gerçekten işe yarıyor. Yargılama yok burada, ama şunu söyleyeyim: yetkili servis teknisyeni aracın VIN'ini sisteme girdiğinde, o araçta fabrikadan hangi parçanın takılı olduğunu görebilir. Hatta revizyon tarihlerine kadar. Yani araç üretime girdiğinden beri geçirdiği değişiklikler kayıt altında. Bunu bilmek bazen büyük fark yaratıyor.

Online kataloglar da ciddi bir seçenek. TecDoc, ETK, EPC gibi platformlar var — bunlar hem profesyonellerin hem de meraklı araç sahiplerinin kullandığı veritabanları. Şasi numarasını ya da motor kodunu giriyorsun, karşına araçla uyumlu tüm parçalar ve OEM referansları çıkıyor. Bazıları ücretsiz, bazıları abonelik istiyor. Ama dikkatli ol, veri güncel mi değil mi — bunu da kontrol etmek lazım.

Bir noktayı atlamamak gerek. Aynı OEM kodu farklı üreticiler tarafından üretilmiş olabilir. Yani Bosch'un ürettiği bir parça ile Denso'nun ürettiği parça aynı OEM kodunu taşıyabilir — çünkü ikisi de aynı araç için aynı spesifikasyonda üretilmiştir. Bu durum kafa karıştırıyor bazen, ama aslında sistemi anlamayı kolaylaştırıyor bir kez kavradıktan sonra.

Son olarak şunu söyleyeyim. Bu işi yıllar içinde öğrendim, kitaptan değil. Elinde yanlış parçayla gelen insanları, iki saatlik söküm işinden sonra "bu takılmıyor" haberini vermek zorunda kalan teknisyenleri gördüm. Küçük bir kod, büyük zaman ve para kurtarıyor. Arabanı iyi tanı, numarasını öğren — o usta yanılmıyordu.

Geri