Turbo sistemi motor performansını nasıl artırır?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Turbo Sistemi Motor Performansını Nasıl Artırır?

Egzozdan çıkan gazı geri dönüştürüp motora güç olarak vermek... Bunu ilk duyduğumda "ne saçmalık" dedim açıkçası. Ama o günden bu yana kaç yıl geçti, kaç araba değiştirdim, kaç motor dinledim. Şimdi turbo olmayan bir araca bindiğimde eksikliğini hissediyorum. Fiziksel olarak.

Vallahi şöyle anlatayım. Normal bir motor hava alır, yakıtla karıştırır, yakar, güç üretir. Bu kadar basit. Ama turbo olan bir motorda bu döngü çok daha agresif çalışıyor. Egzozdan çıkan atık gaz, turbin kanatçıklarını döndürüyor. O dönen kanatçıklar kompresörü çeviriyor. Kompresör de motora normalde alabileceğinden çok daha fazla hava sıkıştırarak gönderiyor. Daha fazla hava demek daha fazla yakıt demek. Daha fazla yakıt demek daha büyük patlama. Daha büyük patlama demek...

İşte o his. Gaz pedalına basıyorsun, bir an bekliyor gibi yapıyor, sonra sırtına yapışıyorsun koltuğa.

Turbo gecikmesi denen şeyi çoğu insan bilir ama tam anlamıyla yaşamış mı bilmiyorum. Turbin dönmeye başlayana kadar geçen o kısa an, eski turbolu araçlarda gerçekten hissedilirdi. Şimdi çok daha az. Teknoloji o kadar ilerledi ki bazı modern araçlarda neredeyse yok bu gecikme. İki turbo koyuyorlar, küçük biri düşük devirlerde devreye giriyor, büyük biri yüksek devirlerde. Bi' baktın motor hem altta hem üstte nefes alıyor.

Küçük motor büyük güç meselesi de aslında tam buradan geliyor. 1.0 litrelik bir motor turbo ile 1.6 litrelik atmosferik motoru geride bırakabiliyor. Bu sadece rakam değil, gerçek hayatta da böyle. Yakıt tüketimi daha az, ağırlık daha az, ama güç orada. Mühendisler buna "downsizing" diyor. Ben buna akıllıca iş diyorum.

Abi şunu da söyleyeyim, turbo motorların bakımı biraz daha hassas. Yağ kalitesi kritik mesela. Turbin yüksek sıcaklıklarda çalışıyor, kötü yağ kullandın mı turbo çok sevmez bunu. Motoru kapattıktan sonra hemen durma alışkanlığı da önemli. Sıcak turboya yağ dolaşımı durduğunda o ısı bir yerde kalıyor. Zamanla hasar verir. Küçük detay gibi görünür ama...

Performans tarafına dönelim. Turbo basıncını artırmak, yani boost basıncını, motoru adeta farklı bir araca dönüştürebiliyor. Fabrika ayarında 1.0 bar boost veren bir sistem, yazılım güncellemesi veya mekanik müdahaleyle 1.4-1.5 bara çıkabiliyor. Bu noktada motor artık farklı bir karakter taşıyor. Ama tabii her şeyin bir sınırı var. Motor bloğu, pistonlar, biyel kolları bu yükü kaldırmak için tasarlanmış mı? Tasarlanmamışsa para gitmeye başlıyor.

Turbo sadece spor araçlara ait bir şey değil artık. Kamyonlarda, traktörlerde, hatta gemilerde var. Dizel motorlarda turbo neredeyse standart hale geldi yıllar önce. Çünkü dizel yakıt turbonun doğasına çok uygun, yüksek tork düşük devirde zaten istenen şey, turbo bunu mükemmel tamamlıyor.

En çok sevdiğim şey şu aslında. Bir turbo motorun sesini dinlemek. Gaz alırken gelen o ince ıslık sesi, basınç tahliye valfinin "pşşşt" diye açılması... Bunlar sadece ses değil. Sistemin çalıştığının, havanın sıkıştığının, gücün biriktiğinin işareti. Kulak vermesini bilen için motor konuşuyor.

Sonuçta turbo sistemi, içten yanmalı motorun en zeki icatlarından biri. Var olan enerjiyi çöpe atmak yerine geri alıp kullanıyorsun. Fizik yasalarını tam olarak kullanmak bu. Daha azıyla daha fazlasını üretmek...

Geri