Mercedes soğutma hortumu değişiminde nelere dikkat edilmeli?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes'in soğutma hortumuna gelince, çoğu insan bunu "nasılsa hortum işte" diye geçiştiriyor. Oysa bu küçük, sıradan görünen parça, motorun tüm ısı dengesini taşıyan bir damar gibi çalışıyor. Yıllarca araç tamircilerinin yanında vakit geçirmiş biri olarak söylüyorum, soğutma hortumu patlayan ya da çatlayan araçların büyük çoğunluğu aslında bunu çok önceden haber vermişti. Kimse dinlememişti sadece.

Hortumu elle tuttuğunda ne hissediyorsun, bunu hiç düşündün mü? Sağlıklı bir soğutma hortumu belirli bir esnekliği olan, ne aşırı sert ne de ellerin arasında ezilen bir yapıya sahip olmalı. Sertleşmişse, cam gibi bir his veriyorsa, bu hortum artık ömrünün sonuna gelmiş demektir. Çatlamalar başlamıştır ya da başlamak üzeredir. Özellikle Mercedes gibi yüksek motor sıcaklıklarıyla çalışan araçlarda bu sertleşme süreci çok daha hızlı ilerleyebilir. Motorun ısısı, soğutucu sıvının kimyasal yapısı ve zamanla hortumun içinden geçen basınç... bunların hepsi bir araya gelince hortum adeta yoruluyor.

Abi, şu soğutucu sıvının rengine bakıyor musun hiç? Bakıyorsan ne zaman baktın son olarak? Çünkü bu sıvı zamanla asitleşiyor ve asitleşen soğutucu hortumun iç yüzeyini yavaş yavaş aşındırıyor. Dışarıdan sapasağlam görünen bir hortum, içten çürümüş olabilir. Bunu ancak hortumu söküp içini kontrol ettiğinde ya da uzun süredir soğutucu değişimi yapılmamışsa tahmin edebilirsin. Mercedes için önerilen soğutucu değişim aralıklarına uymak bu yüzden sadece soğutucu meselesi değil, aynı zamanda hortumun ömrünü de doğrudan etkiliyor.

Değişim sırasında dikkat etmen gereken şeylerden biri de hangi hortumu aldığın. Vallahi bu konuda çok insan hata yapıyor. Ucuz, jenerik bir hortum kısa vadede cüzdanı rahatlatıyor ama Mercedes'in yüksek çalışma sıcaklıklarına ve basınç değerlerine dayanmak için üretilmemiş bir parça, altı ay sonra seni yolda bırakabiliyor. OEM ya da Mercedes onaylı bir hortum almak, gereksiz bir harcama değil, aslında iki yıl sonraki tamirden kaçınmak demek. Bazı insanlar bunu anlıyor, bazıları anlamıyor...

Hortumu değiştirirken sadece hortumu değiştirmek yetmez, bu arada klemplere de bakman lazım. Klempler yani hortumu bağlayan metal kelepçeler zamanla paslanıyor, deforme oluyor ya da sıkma kuvvetini yitiriyor. Yeni bir hortumu eski, yorgun bir klemple sıkıştırdığında, hortum ne kadar kaliteli olursa olsun zamanla o noktadan kaçak yapar. Bu küçük detay çoğu zaman atlanıyor. Tamirciye gittiğinde "klempler de tamam mı?" diye sorman, gereksiz bir soru değil, aksine işini bilen biri olduğunu gösterir.

Termostat ve su pompasıyla birlikte düşünmek gerekiyor bu işi. Soğutma hortumunu değiştirmeye karar verdiysen ve araç yüksek kilometredeyse, bu iki parçayı da aynı anda gözden geçirmek mantıklı. Çünkü soğutma sistemi bir bütün olarak çalışıyor ve zincirin en zayıf halkası her zaman en kötü anda kopar. Termostatın açılıp kapanmaması ya da su pompasının verim kaybetmesi, yeni taktığın hortuma rağmen motorun aşırı ısınmasına yol açabilir. Bunu öğrenmek için 200 km sonra yolun ortasında durmak zorunda değilsin.

Soğutma hortumu değişiminin ardından mutlaka sistemi hava almadan doldurman gerekiyor. Bu adım çok kritik ama çok sık atlanıyor. Soğutma sistemine hava girdiğinde, o hava baloncukları sıcak noktalarda birikerek motor kafasında lokalize aşırı ısınmaya neden olabilir. Mercedes'in bazı modellerinde bu hava tahliyesi için özel bir prosedür var, bunu bilmeden sadece soğutucu doldurup kapağı kapatmak yetmiyor. Serviste ya da tamircide bu adımı atlayan biri varsa, o işi eksik yapmış demektir.

Son olarak şunu söyleyeyim: motor soğukken hortuma bastırıp baktığında hafif esner ama geri gelir, bu normaldir. Ama motor ısındıktan sonra aynı hortum taş gibi sertleşiyorsa ve üzerinde gözle görülür şişlikler, kabarmalar ya da küçük çatlaklar varsa... bu hortumun sana veda etmek üzere olduğunun işareti. Mercedes'in soğutma sistemine hak ettiği önemi vermek, aslında motora hak ettiği önemi vermektir. Ve bu motor, sana her gün binlerce devir dönerek karşılık veriyor.

Geri