Mercedes soğutma hortumları neden sertleşir?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes soğutma hortumları bir sabah ansızın sertleşmez. Bu iş yavaş işler, sinsi işler, fark ettirmeden ilerler.

Kauçuk dediğin madde, doğası gereği esnektir. Ama ısı, zaman ve kimyasal baskı altında bu esneklik önce azalır, sonra kaybolur, sonra geriye sadece kırılgan bir kabuk kalır. Mercedes mühendisleri bunu bilir. Zaten bu yüzden soğutma hortumları belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken sarf malzemeleri arasında sayılır. Ama şu var ki, çoğu araç sahibi bu aralığa dikkat etmez. Hortum sertleşene kadar bekler, hatta çatlak görene kadar.

Isı döngüsü denen bir şey var. Motor çalışır, ısınır, soğur. Tekrar çalışır, tekrar ısınır, tekrar soğur. Bu döngü binlerce kez tekrarlanır. Her seferinde hortum önce genişler, sonra büzülür. Kauçuk molekülleri bu mekanik stresi bir süre taşır ama sonunda dayanamaz. Buna teknik dilde termal yorgunluk denir. Halk arasında "eskidi" denir. İkisi de aynı şeyi anlatır aslında.

Abi, sadece ısı değil bu işin tek sebebi. Soğutma sıvısının kimyasal yapısı da hortumun ömrünü doğrudan etkiler. Antifriz içindeki glikolün zamanla asitleşmesi, kauçuk yüzeyi içten aşındırır. Dışarıdan bakınca hortum sağlam görünür. Ama içi çürümüştür zaten. Bunu anlamak için hortumu elinizle sıkmanız yeter; sert ve dirençsiz geliyorsa, içi boşalmış bir meyve gibi, artık iş işten geçmiş demektir.

Mercedes araçlarında kullanılan EPDM ve silikon bazlı hortumlar, genel piyasaya kıyasla daha dayanıklıdır. Bu doğru. Ancak dayanıklılık sonsuz değildir. Özellikle AMG serisi gibi yüksek performanslı modellerde motor kompartımanı sıcaklıkları çok daha yüksek seviyelere ulaşır. Bu sıcaklıklar altında en kaliteli malzeme bile zamanla teslim olur. Kalite, kaçınılmazı geciktirir; ortadan kaldırmaz.

Ozon diye bir şey var. Hava içinde doğal olarak bulunan, gözle görülmeyen bir gaz. Kauçuk yüzeyine temas ettiğinde onu okside eder. Yani bir anlamda yakar, ama çok yavaş yakar. Araç garajda beklerken bile bu süreç devam eder. Motoru çalıştırmıyorsunuz, hortum ısınmıyor, ama ozon yine de iş başındadır. Vallahi bu kadar sinsi bir bozulma mekanizması pek az malzemede görülür.

Peki ya motor titreşimi? Çoğu kişi bunu atlar. Motor çalışırken sürekli titreşim üretir. Bu titreşim hortum bağlantı noktalarına iletilir. Zamanla bu noktalarda mikro çatlaklar oluşur. Çatlak büyür. Hortum önce sertleşir, sonra çatlar, sonra patlar. Ve siz kendinizi yol ortasında motor kaputu açık, buhar tüterken bulursunuz. Basit bir titreşim meselesinin sonu böyle biter.

Güneş ışığı da bu denkleme dahildir. Mor ötesi radyasyon kauçuk yüzeyini doğrudan etkiler. Açık renk araçlarda ya da motor kaputu ince olan modellerde bu etki daha belirgindir. Hortumun dış yüzeyi önce mat bir görünüm alır. Sonra çizgiler oluşur. Sonra o çizgiler derinleşir. Göz önünde cereyan eden bir hasar bu, ama kimse fark etmez...

Soğutma sıvısının değişim aralığına uymamak, bu sürecin en büyük hızlandırıcısıdır. Asitleşmiş antifriz hem metal parçaları hem de hortumları tahrip eder. İki yılda bir ya da üreticinin önerdiği aralıkta soğutma sıvısını yenilemiş olsaydınız, hortum ömrü belki iki katına çıkardı. Belki daha fazla. Küçük bir bakım ihmalinin büyük bir faturaya nasıl dönüştüğünü görmek istiyorsanız, işte tam örneği bu.

Sertleşmiş bir hortum çalışmaya devam eder, evet. Ama artık güvenilir değildir. Esnek hortum soğutma sıvısı basıncını dengeler, ani basınç artışlarını absorbe eder. Sert hortum bunu yapamaz. Sistem içinde oluşan her basınç dalgası doğrudan bağlantı noktalarına biner. Ve o noktalar eninde sonunda geri bildirim verir, ama bu bildirim genellikle hoş gelmez.

Mercedes'in servis kılavuzları soğutma hortumlarını görsel inceleme ile birlikte dört ila altı yılda bir değiştirmeyi önerir. Bu öneri havadan gelmez. Binlerce araç üzerinde yapılan testlerin, saha verilerinin, geri dönüş analizlerinin ürünüdür. Kılavuzu okuyup kenara koymak kolaydır. Ama o kılavuzda yazan her rakamın arkasında bir mühendislik hikâyesi vardır.

Son olarak şunu söylemek gerekir: Hortum değiştirmek pahalı bir işlem değildir. Ama zamanında değiştirilmemiş bir hortumun yol açtığı arızayı onarmak çok pahalıdır. Motor aşırı ısınması, silindir kapağı hasarı, su pompası arızası... Bunların hepsi zincirleme gelir. Ve zincirin ilk halkası çoğu zaman gözden kaçırılmış, sertleşmiş, çatlamış küçük bir soğutma hortumudur.

Geri