Mercedes soğutma fanı hata kodları nasıl teşhis edilir?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes'in soğutma fanıyla ilgili bir sorun yaşadıysanız, muhtemelen gösterge panelinde bir şeyler yanıp söndü ve "ne halt etti bu şimdi" diye düşündünüz. Ben de tam olarak öyle düşünmüştüm.

Fan hata kodları aslında çok da gizemli değil. Ama servise gitmeden önce ne baktığınızı bilmek, sizi hem zamandan hem de ciddi bir paradan kurtarabilir.

Önce şunu söyleyeyim: Mercedes soğutma fanı hataları genellikle üç ana kod etrafında döner. P0480, P0481 ve P0483. Bunları ezberlemek zorunda değilsiniz, sadece OBD2 cihazınızla çektiğinizde bu kodları görürseniz ne anlama geldiğini bilmeniz yeterli.

P0480 ne demek? Fan rölesi devresi arızası. Yani fan çalışıyor olabilir, ama kontrol devresi bir yerde kopmuş ya da kısa devre yapmış. Motor ısındığında fan devreye girmiyorsa ve bu kodu görüyorsanız, röleden başlayın.

Teşhis için önce sigorta kutusuna bakın. Abi, bu kadar basit bir şeyi atlamayın. Mercedes'lerde fan sigortası genellikle motor kompartımanındaki sigorta kutusunda, 40-60 amperlik büyük sigortalar arasında. Yanmış bir sigorta bazen gözle bile görülür.

Sigorta tamam mı? O zaman fan rölesini kontrol edin. Röleyi çıkarıp yerine sağlam bir röle takın, sorun devam ediyor mu diye bakın. Röle değiştirmek 50 lira, servise gidip "fan arızası" dedirtmek başka bir şey...

P0481 biraz farklı. Bu ikinci fan rölesi devresini işaret eder. Bazı Mercedes modellerinde iki ayrı fan var, biri düşük hız biri yüksek hız için. İkinci röle devresi bozulduğunda motor yavaş yavaş ısınmaya başlar, klima da tam verim vermez.

Şimdi multimetre işin içine giriyor. Fan motorunun kablolarına voltaj ölçümü yapın. 12 volt gelmiyor mu? Sorun fan motorundan önce, besleme hattında demektir. 12 volt geliyor ama fan dönmüyorsa fan motoru gitmiş...

P0483 ise biraz daha sinsi. Fan hız oranı mantık hatası diyor bize. Yani ECU "ben şu kadar hız istedim, ama fan farklı bir hızda dönüyor" diyor. Bu genellikle fan motorunun kendisiyle ilgili, ya da CAN bus üzerinden gelen sinyal problemi.

Vallahi bu noktada işler biraz karmaşıklaşıyor. CAN bus hatası diyince çoğu kişi elini çekiyor, haklı da. Ama önce fan motorunu fiziksel olarak test edin. Direkt batarya bağlayın, düzgün dönüyor mu? Dönüyorsa sorun elektronik tarafta.

Sıcaklık sensörünü de unutmayın. Fan ne zaman devreye girecek? ECU'nun buna karar vermesi için soğutma suyu sıcaklık sensöründen doğru bilgi alması lazım. Sensör yanlış okuma yapıyorsa fan ya hiç devreye girmez ya da sürekli çalışır.

Bir de şu var: Mercedes'lerde fan çalışmasını tetikleyen sadece motor sıcaklığı değil. Klima sistemi de fanı devreye sokabilir. Klima açıkken fan çalışıyor ama motor ısındığında çalışmıyorsa, sorun klimayla ilgili değil, termal yönetim devresiyle ilgili.

Star Diagnostic ya da iCarsoft MB II gibi Mercedes'e özel teşhis cihazları kullanıyorsanız, sadece hata kodunu değil canlı veriyi de okuyun. Fan devir sayısı, su sıcaklığı, röle çıkış voltajı... Bunları yan yana koyduğunuzda tablo netleşiyor.

Hata kodunu sildikten sonra test sürüşü yapın. Kod tekrar geliyorsa sorun hâlâ orada. Gelmiyorsa bazen geçici bir elektrik dalgalanması olabilir, ama buna güvenmeyin. Bir hafta daha izleyin.

Son olarak şunu söyleyeyim: Soğutma fanı arızasını hafife almayın. Motor aşırı ısınmaya başlarsa silindir kapağı gidebilir, o iş çok daha pahalıya patlar. Küçük bir fan sorunu erken yakalanırsa cüzdanınız size teşekkür eder.

Geri