Mercedes şanzıman sıcaklık hata kodları neden oluşur?

SaffronPendulum

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes şanzıman sıcaklık hatası deyince çoğu insan "yağ az olmuştur" der, geçer. Ama iş o kadar basit değil...

Yıllarca bu araçlarla uğraştım. Bir şeyi öğrendim: bu hata kodları genellikle tek bir nedenden çıkmaz. Birkaç şey üst üste gelir, sistem dayanamaz, ekrana düşer.

Şanzıman yağı en kritik noktalardan biri abi. Eski, kirlenmiş ya da seviyesi düşmüş yağ ısıyı tutmaya başlar. Sistem soğuyamaz. Sıcaklık sensörü devreye girer, hata kodu üretir. Bu kadar basit aslında ama fark edilmesi o kadar basit değil.

Soğutucu devre de işin içine giriyor. Mercedes'lerde şanzıman ayrı bir soğutma hattına bağlı. O hat tıkanırsa, kısılırsa ya da termostat bozulursa... ısı birikir, kaçacak yer bulamaz. Hata kodu tam da bu noktada gelir.

Vallahi bazen en basit şey gözden kaçar. Radyatör önündeki ızgara tıkalı mı? Hava akışı yeterince geliyor mu? Şehir içi sürüşte uzun süre duraksadıysanız, şanzıman alttan yeterince serinleyemez. Bu da sıcaklık değerini yukarı çeker.

TCM yani şanzıman kontrol ünitesi her şeyi izliyor. Sensörden gelen değer eşiği aşınca kod üretir, bazen de ürettiği kodu yanlış yorumlar. Sensörün kendisi bozulmuş olabilir. Gerçek sıcaklık normalken bile hata verir. Bunu anlamak için gerçek zamanlı veri okumak gerekir, sadece koda bakmak yetmez.

Sürüş tarzı da etkili, bunu çok insan es geçiyor. Ağır yük, çekici gibi kullanım, uzun yokuş aşağı motor freni... hepsi şanzımanı zorlar. Tasarlanmamış bir yük altında çalışmak demek bu. Isı kaçınılmaz olarak artar.

Bir de şu var. Valf bloğu kirlenmişse ya da iç geçiş kanalları tıkanmışsa yağ düzgün dolaşamaz. Yağ dolaşmayınca soğuma olmaz. Soğuma olmazsa sistem ısınır. Ama bu arızayı dışarıdan göremezsiniz, içine bakmak gerekir.

Peki ne yapmalı? Önce yağı kontrol et, sonra soğutma hattını, sonra sensörü. Bu sırayı atlama. Hata kodu sildim tamam oldu deme, problem kalmaya devam eder. Kod semptom, hastalık değil.

Kodu gördüğünde aracı zorlamayı bırak. Şanzıman ısınmış haldeyken çalışmaya devam ederse hasar katlanarak büyür. Bir oto elektrikçiye ya da Mercedes konusunda deneyimli birine gidip gerçek zamanlı veri okutmak en sağlıklısı.

Bu işlerde "bakayım belki geçer" demek pahalıya patlıyor, söyliyeyim...

Geri