Mercedes G Serisi hangi motor seçeneğiyle daha ekonomik?

SaffronCadence

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes G Serisi hangi motor seçeneğiyle daha ekonomik?

Vallahi bu soruyu soran herkese önce şunu sormak lazım: G Serisi alırken ekonomi mi düşündün gerçekten? Yani bu araç zaten sana "ben ucuz değilim" diye bağırıyor her tarafından. Ama tamam, anlıyorum. Aldın ya da alacaksın, en azından cebini biraz korumak istiyorsun. Bu da meşru bir istek.

Şimdi G Serisi'nin motor ailesi deyince aklına ilk gelen muhtemelen 4.0 litrelik V8 benzinli olur. AMG versiyonlarının kalbinde atan o canavar. 500 beygir, 700 newton metre, sıfırdan yüze 4.5 saniye... Güzel hikaye. Ama şehirde sürüyorsan bu motorla litre başına 20 litre yakıt içtiğini görürsün. Abartmıyorum. Gerçekten öyle.

Diesel tarafına geçince iş değişiyor. 400d modeli, yani 3.0 litrelik altı silindirli dizel seçenek, G Serisi içinde en aklı başında olanı diyebilirim. Yüz seksen beygir falan değil tabii, 330 beygir var altında. Yani güç yok diyemezsin. Ama şehir içinde 12-13 litre görüyorsun, otoyolda 9-10'a kadar düşüyor. G Serisi için bu rakamlar neredeyse mucize sayılır.

Peki ya 450d? Altı silindirli dizelin üst versiyonu. Biraz daha güçlü, biraz daha hızlı, biraz daha... pahalı. Yakıt tüketimi açısından 400d ile aralarında çok büyük fark yok ama fiyat farkı hissettiriyor kendini. Hangisi daha mantıklı dersen, bütçen varsa 450d güzel bir denge noktası. Yoksa 400d zaten yeterli.

AMG G 63'ü ekonomik araç olarak değerlendirmek... hayır. Olmuyor. O ayrı bir kategori. Onu alan zaten yakıt masrafını hesap kitap yapmıyor, yapmamalı da. Ama merak edip bakan olursa söyleyeyim: şehirde 25 litre görmek sürpriz değil. Hiç sürpriz değil.

Hibrit seçenek var mı diye soruyorsan, G Serisi'nde şu an piyasada dolaşan standart versiyonlarda tam hibrit yok. EQG geliyor, tamamen elektrikli G Serisi, ama o ayrı bir tartışma konusu. Fiyatı, altyapısı, menzili... hepsini ayrıca konuşmak lazım.

Sonuçta şunu diyebilirim: eğer G Serisi alıyorsun ve masrafları biraz olsun kontrol etmek istiyorsan, doğru seçim 400d. Hem motor olarak tatmin edici, hem de dizel yakıt avantajıyla aylık masrafın yüzünü güldürüyor. Benzinli V8 almak istiyorsan zaten bu makaleyi okumana gerek yoktu, sen kararını çoktan verdin.

Geri