Mercedes fren diski üzerindeki minimum kalınlık nasıl kontrol edilir?

OpalCadence

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes'in fren diskini son ne zaman baktın? Yani sadece "hâlâ var mı" diye değil, gerçekten ölçtün mü?

Çoğu sürücü frene basıyor, araç duruyor, tamam diyor. Ama iş o kadar basit değil. Disk aşındıkça frenleme mesafesi uzar, sıcaklık kontrolü bozulur, bir de üstüne bir yerde ansızın sarsılma başlar...

Ben yıllarca bu işin içindeydim. Çok araç gördüm, çok kaza raporu okudum. Ve şunu söyleyebilirim: Mercedes'lerde fren diski ihmalinin bedeli ağır olabiliyor.

Neyse, pratik konuşalım.

Önce aracın el kitabını açman lazım. Mercedes modelden modele farklı minimum kalınlık değerleri kullanıyor. C Serisi'nde ön disk için bu değer genellikle 20–22 mm civarında, ama E veya S Serisi'nde farklılaşabiliyor. Kesin rakamı üretici verisiyle teyit et, başkasının sözüne bakma.

Ölçüm için bir mikrometre lazım. Kumpas da olur ama mikrometre daha hassas. Diski birden fazla noktadan ölçüyorsun, çünkü disk her yerde eşit aşınmıyor. Özellikle dış kenar ile iç kenar arasında fark varsa... işte orada dikkatli ol.

Vallahi şunu da söyleyeyim: disk yüzeyindeki çizgilere bakarak "tamam gibi görünüyor" deme. Görsel kontrol seni yanıltır. Ölçüm olmadan karar vermek, tahminle tedavi yapmak gibi bir şey.

Aracı kaldırıyorsun, tekerleği çıkartıyorsun. Diski elle hafifçe döndür. Titreme var mı, pürüzlülük var mı? Bunlar ilk ipuçları. Ama asıl söz mikrometre ölçümünde.

Diskin kalınlığı minimum değerin 1–2 mm üzerindeyse bile değiştirmeyi düşün. Neden mi? Çünkü o son birkaç milimetre çok hızlı gidiyor, özellikle şehir içi sık fren kullanan sürücülerde...

Bir de şunu unutma: iki diski de ölç. Sağ ve sol. Aralarında 1 mm'den fazla fark varsa araç frende yana çekiyor demektir. Bu hem konfor hem güvenlik meselesi.

Mercedes orijinal disklerinde genellikle kenar üzerine minimum kalınlık değeri kazınmış olur. Diskin iç çemberine bak, bazen orada görebilirsin. Her modelde yok ama çoğunda var.

Peki ya balata? Disk iyiyse balataya da bak abi. İkisi birlikte çalışıyor, biri eskimişse diğeri de ömrünü tüketiyor demektir. Sadece diski değiştirip balatayı bırakmak... o da yarım iş sayılır.

Son olarak şunu söyleyeyim: bu kontrolü yılda bir kez, ya da her 20.000 km'de bir yapmak iyi bir alışkanlık. Aracın sana bir şey söylemeye başlamasını bekleme. Fren sesi çıkardığında iş çoktan geçmiş olabilir.

Güvenli sürüşün temeli iyi frendir. Gerisi hız, güç, konfor... hepsi ikinci sırada gelir.

Geri