Mercedes elektrikli su pompası nasıl test edilir?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Çoğu teknisyen bu pompayı yanlış test eder. Yanlış değil, eksik test eder. Fark büyük. Multimetre bağlar, voltaj okur, "çalışıyor" der geçer. Ama araba ısınmaya devam eder, müşteri geri gelir, iş yeniden başlar. Vallahi bu döngüyü kaç kez yaşadım sayamam artık.

Elektrikli su pompası Mercedes modellerinde tamamen farklı bir mantıkla çalışır. Mekanik pompalar gibi motor devriyle bağlantılı değil. Kendi ECU komutuyla devreye girer, kendi hızını ayarlar, hatta motor kapandıktan sonra bile çalışmaya devam edebilir. Bu yüzden klasik test yöntemleri burada çoğu zaman işe yaramaz...

İlk yapılacak şey multimetre değil, teşhis cihazıdır. XENTRY ya da uyumlu bir OBD aracı olmadan bu işe kalkışmak, karanlıkta el yordamıyla çalışmak gibi. Pompanın gerçekten komut alıp almadığını, aldıysa ne kadar PWM sinyali gönderildiğini ancak bu şekilde görebilirsin. Rakamlar konuşur, tahminler yanıltır.

Teşhis cihazı bağladıktan sonra aktüatör testine gir. Mercedes sistemlerinde pompa genellikle "Additional Water Pump" ya da "Electric Coolant Pump" olarak listelenir, modele göre değişir. Aktivasyon komutu ver. Pompanın fiziksel olarak çalışıp çalışmadığını ellerin ve kulaklarınla teyit et. Titreşim hissediyorsan, hafif bir ses duyuyorsan... iyi işaret. Ama sadece buna güvenme.

Komut gitti, pompa çalıştı, tamam mı? Değil. Asıl mesele debi. Pompa döner ama yeterli soğutma sağlamıyorsa zaten arıza burada gizlidir. Hortum bağlantılarını sökmeden basınç kontrolü yapmak için sisteme termal kamera tutabilirsin, sıcaklık dağılımı sana çok şey anlatır. Ya da çıkış hortumunu dikkatlice kontrol et, akış hissediliyor mu, ne kadar güçlü?

Voltaj testi elbette yapılacak, ama doğru yapılacak. Pompanın besleme hattında en az 12 volt olması gerekir, düşükse kablo ya da sigorta sorununa bak. Topraklama hattını es geçme. Abi, kaç araba topraklama yüzünden servise geldi, saymakla bitmez. Toprak bağlantısı gevşek ya da paslanmışsa pompa aralıklı çalışır, teşhis cihazı hata kodu bile vermeyebilir bazen.

PWM sinyali ayrı bir konu. Bazı Mercedes modellerinde pompa sabit voltajla değil, değişken frekanslı sinyal ile kontrol edilir. Osiloskop olmadan bu sinyali göremezsin, multimetre göstermez. Sinyal var mı, frekansı doğru mu, dalgalanıyor mu? Bunları görmek istiyorsan osiloskop şart. Yoksa tahmin üstüne tahmin yürütürsün...

Hata kodu yoksa arıza da yoktur diye bir kural yok. Bunu bir kez daha söylemek istedim çünkü bu varsayım çok pahalıya patlıyor. Pompa mekanik olarak bloke olmuş olabilir, içindeki çark kırılmış olabilir, ama ECU bunu her zaman kayıt altına almaz. Sisteme komut gider, pompa yanıt vermez, ECU "tamam" der geçer. Bu yüzden fiziksel muayene hiçbir zaman atlanmaz.

Son kontrol olarak soğutma suyunun kendisine bak. Antifriz eski mi, içinde tortu var mı, rengi bozulmuş mu? Kirli soğutma suyu pompanın içini aşındırır, verimliliği düşürür. Pompa test edilir, sağlıklı çıkar, ama sistem yine de tam çalışmaz. Nedeni soğutma suyudur. Billahi bu detayı atlayan teknisyen sayısı az değil.

Mercedes elektrikli su pompasını test etmek bir prosedür değil, bir düşünme biçimidir. Adım adım ilerlersin, her adımda bir öncekini doğrularsın, hiçbir şeyi varsaymadan gözlemlersin. Teşhis cihazı, osiloskop, fiziksel kontrol, termal analiz... bunların hepsi birlikte anlam kazanır. Tek başına hiçbiri yeterli değildir.

Geri