Mercedes E Serisi şehir içinde kullanışlı mıdır?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes E Serisi şehir içinde kullanışlı mıdır?

Yıllarca araba sayfaları yazdım. Test sürüşleri yaptım, fuarlarda dolaştım, üreticilerin sunumlarını dinledim. Ama bir şeyi hep merak ettim: Bu kadar para verilen arabalar günlük hayatta gerçekten ne kadar işe yarıyor?

E Serisi'ni ilk gördüğünde adam gibi bir araba diyorsun. Haklısın da. Ama İstanbul trafiğinde, dar otoparklarda, kasis dolu yan sokaklarda bu his biraz değişiyor...

Uzun boyutu meselesi var. 4.95 metreyi geçiyor. Şehir merkezinde park yeri ararken bu rakamı aklında tut. Çünkü bazı otoparkların giriş yüksekliği bile seni terletebilir, bir de üstüne manevra derdi çıkınca iş çığırından çıkıyor.

Abi vallahi şunu söyleyeyim, direksiyon başında o konforu hissedince her şeyi affediyorsun. Süspansiyon o kadar iyi ki bozuk asfalt adeta yok oluyor. Yutup geçiyor. Sanki başka bir dünyada gidiyorsun.

Şehir içi yakıt tüketimi? Gerçekçi olalım. Dizel versiyonlarda 9-11 litre görürsün trafikte. Beklediğinden fazla gelebilir bu. Ama plug-in hibrit versiyonu seçersen tablo tamamen değişiyor, özellikle kısa mesafeli günlük kullanımda ciddi tasarruf yapabilirsin.

Görüş açısı konusunda bazı sürücüler şikayet ediyor. Arka cam oldukça küçük. Park sensörleri ve 360 derece kamera bu sorunu çözüyor tabii, ama yine de alışmak zaman alıyor.

Yolcu konforu başka bir konu. Arka koltukta oturan biri için bu araba adeta bir koltuk değil, bir kanepe. Bacak mesafesi, koltuk kalitesi, hava sirkülasyonu... Şoförlü kullanım için neden bu kadar tercih edildiğini orada anlıyorsun.

Trafik asistanı sistemi şehirde gerçekten fark yaratıyor. Yavaş akan trafikte direksiyon neredeyse kendi kendine gidiyor. Yorulmuyorsun, sıkılmıyorsun, ellerin direksiyonda ama zihnin biraz dinleniyor. Bu küçük bir şey değil aslında...

Dar sokak sorunu var mı? Var. Özellikle eski şehir dokusuna sahip ilçelerde, tarihi semtlerde bu arabayla girmek bazen gerçek bir maceraya dönüşüyor. Bilinçli olman gerekiyor, o bölgelerde daha dikkatli planlamalısın rotanı.

Şunu da ekleyeyim: E Serisi bir prestij aracı. Bunu kimse inkar edemez. İş toplantısına, havalimanına, önemli bir görüşmeye giderken verdiği his bambaşka. Bu psikolojik faktörü de hesaba katmak lazım.

Sonuç olarak şunu diyebilirim. Şehir içi birincil araç olarak mı kullanacaksın, o zaman biraz düşün. Ama şehir içi ile şehirlerarası karma bir kullanım söz konusuysa, bu araba sana her iki dünyada da çok şey veriyor. Bütçen varsa, bu denklemi görmezden gelemezsin.

Geri