Mercedes E Serisi motoru neden hararet yapar?

CoralFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes E Serisi aldım, bir süre sonra gösterge ibre yukarı çıkmaya başladı. Panikledim tabii.

Abi bu araçlar sağlam diye bilinir ya... ama hararet meselesi bambaşka bir hikaye. E Serisi özellikle eski nesil 2.2 CDI motorlarda bu sorunu çok görüyorum.

İlk baktığım yer her zaman termostat olur. Termostat sıkışınca soğutucu sıvı dolaşamaz, motor kendi kendini pişirir. Fark etmesi de zor çünkü araç normal çalışıyor gibi görünür, ta ki ibre yukarı fırlayıncaya kadar...

Soğutucu sıvıya bak bir de. Rengi ne? Kokusu var mı? Yağ karışmış mı? Bazen radyatör iç kısmında yağlı bir tabaka oluşur, bu kötüye işaret. Conta patlamış olabilir, o zaman iş biraz büyür.

Su pompası da bu işin baş şüphelisi. Yıpranmış bir pompa yeterince sıvı döndüremez. Motorun ön tarafından hafif bir ses geliyorsa, sızıntı varsa... dur bekle, önce oraya bak.

Vallahi en çok atlanan şey radyatör tıkanıklığı. Yıllar içinde kireç birikir, akış yavaşlar, motor ısınır. Radyatör dışarıdan temiz görünür ama içi başka dünya olabilir.

Fan devreye giriyor mu diye de kontrol et. Elektrikli fanlarda röle bozulunca fan çalışmaz, trafik içinde araç hararet yapar. Yolda gidince sorun olmaz çünkü rüzgar soğutur, ama durduğunda ibre tırmanır.

Bir de şu var: bazı E Serisi sahipleri hava alma sorunuyla boğuşur. Soğutma sisteminde hava kabarcığı kalırsa sıvı düzgün dolaşamaz. Araç zaman zaman hararet yapar, zaman zaman yapmaz. Tutarsız bir tablo çizer.

Kendi kendine geçiyor gibi görünse de geçmiyor. Erken müdahale etmezsen silindir kapağı işin içine girer, o da başka bir bütçe meselesi.

Ben bu tür şeyleri hep erken yakalamaya çalışırım. Gösterge normalden biraz yukarıda mı? Hemen bir bak. Mercedes E Serisi güzel araba, ama soğutma sistemini ihmal edersen seni hiç affetmez.

Geri