Mercedes E Serisi ile tek depoda kaç kilometre gidilir?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Geçen ay bir arkadaşım aradı, "abi E220 aldım, tek depoda İstanbul'dan Ankara'ya gider miyim?" diye sordu. Güldüm biraz. Çünkü bu soruyu ben de yıllar önce sormuştum, aynı heyecanla, aynı merakla.

Mercedes E Serisi deyince insanın aklına hemen o ağır kapı sesi geliyor. Kapıyı kapatıyorsun, dünya dışarıda kalıyor. Ama yakıt deposu ne kadar büyük, gerçekten ne kadar gider bu araba... onu çok az kişi biliyor aslında.

E Serisi'nin standart deposu 66 litre. Bazı versiyonlarda bu 50 litreye kadar düşüyor, özellikle plug-in hibrit modellerde. Ama benzinli veya dizel bir E Serisi alacaksanız, 66 litre sizin rakamınız.

Şimdi asıl meseleye gelelim. E220d dizel alıyorsunuz diyelim. Şehir içinde ortalama 6,5 ile 7,5 litre arasında bir tüketim görürsünüz. Trafik varsa, klima tam açıksa, biraz da sert basıyorsanız gaz pedalına... 8'i de görürsünüz vallahi. Yalan söylemeyeyim.

Ama şehir dışına çıktığınızda iş değişiyor. Sabit hızda, 110-120 arası seyrediyorsanız, E220d rahatça 4,5-5 litreye iniyor. Ben bizzat İzmir-Ankara yolunda 4,8 gördüm. İnanamadım açıkçası, iki kez baktım göstergeye.

Hesabı basit yapalım. 66 litre depo, ortalama şehir dışı tüketim 5 litre diyelim. 66 bölü 5... 1320 kilometre. Kağıt üzerinde. Ama kimse tam depoyla tam boşa kadar sürmez tabii, biraz marj bırakırsınız kendinize, 1100-1200 kilometre gerçekçi bir rakam.

Şehir içi kullanımda ise hikaye farklı. 7 litre ortalama alırsanız, 66 litreden yaklaşık 940 kilometre çıkar. Ama İstanbul trafiğinde sürekli dur-kalk yapıyorsanız... biraz daha az bekleyin kendinizden.

E300 benzinli tercih ettiyseniz işler biraz değişiyor. O motor güçlü, keyifli, ama yakıt konusunda biraz daha cömert davranıyor. Şehir içi 10-11 litre, şehir dışı 7-8 litre civarı. Depo aynı, 66 litre. Şehir dışında 800-850 kilometre bekleyin kendinizden, şehir içinde 600'ün altına düşebilir.

Plug-in hibrit E350e ise bambaşka bir dünya. Elektrik menzili 40-50 kilometre arası, ondan sonra hibrit modda devam ediyor. Kısa mesafe şehir içi kullanıyorsanız neredeyse hiç yakıt harcamıyorsunuz. Ama uzun yolda saf hibrit gibi davranıyor, 5-6 litre görürsünüz.

Bir de şunu söyleyeyim, çok önemli bir şey bu aslında. Mercedes'in ECO modu gerçekten işe yarıyor. Aktif hale getirdiğinizde vites geçişleri yumuşuyor, gaz tepkisi körleşiyor biraz, ama yakıt tüketimi fark edilir şekilde düşüyor. Uzun yolda mutlaka açın, fark göreceksiniz.

Lastik basıncı da küçük ama etkili bir detay. 0,3 bar düşük lastikle gidiyorsanız, farkında olmadan ekstra yakıt yakıyorsunuz. Küçük şeyler bunlar ama toplanınca...

Yani şu soruya dönelim, İstanbul'dan Ankara'ya gider mi? Gider. Dizel E Serisi ile tek depoda İstanbul'dan Ankara'ya gidip, oradan Konya'ya da uzanabilirsiniz. Benzinli ile İstanbul-Ankara rahat ama Konya biraz zorlayabilir. Bence yolda bir çay molası verirsiniz, o sırada 5-10 litre atarsınız, devam edersiniz.

Arkadaşıma da bunu söyledim zaten. "Deponu doldur, yola çık, yolda bir yerde çay iç" dedim. Başka bir şeye gerek yok...

Geri