Mercedes E Serisi 9G-Tronic şanzımanın özellikleri nelerdir?

GraniteRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes E Serisi aldım, ama asıl aklımı çelen şanzıman oldu. 9G-Tronic diyorlar, dokuz ileri vites, tamam da bu ne anlama geliyor gerçekten?

Şöyle düşün. Eski araçlarda dört, beş vites vardı. Yeterliydi de. Ama motor o vitesler arasında sürekli koşuşturuyordu, bir yükleniyordu bir rahatlıyordu. 9G-Tronic'te motor neredeyse hiç bağırmıyor. Çünkü her hız için tam oturan bir vites var elinin altında...

Yakıt tüketiminde fark ettim bunu ilk. Şehir içi sürüşte bile motor devri gereksiz yere çıkmıyor. Şanzıman o kadar erken üst vitese geçiyor ki, sanki araç seni taşımak için çabalamıyor, süzülüyor gibi.

Vites geçişleri mi? Vallahi ilk hafta fark edemedim bile. Geçiş olduğunu anlamak için göstergeye bakmak zorunda kaldım. Bu kadar pürüzsüz yani. Torque converter dedikleri hidrolik kavrama sistemi var içinde, onu sayesinde geçişler bu kadar yumuşak hissettiriyor.

Ama sadece konfor değil bu iş. Spor moduna aldığında şanzıman tamamen başka bir karakter kazanıyor. Vites geçişleri sertleşiyor, motor daha uzun süre alt viteste tutuluyor. Aynı kutu, farklı bir araç gibi davranıyor. Bunu yaşamadan anlatması zor...

Manuel modda direksiyon arkasındaki paletleri kullanabiliyorsun. Oraya geçince şanzıman senin istediğin viteste bekliyor, kendi kafasına göre atlamıyor. Bazı otomatikler orada bile müdahale eder, sinir bozucu olur. Bu yapmıyor, seni dinliyor.

Bir de şu var, abi; vites sayısı arttıkça şanzıman daha karmaşık olmaz mı diye düşünürsün. Mercedes burada tersine gitti. 9G-Tronic mekanik olarak önceki 7G'den daha hafif. Kutu küçüldü, ağırlık azaldı. Nasıl yaptılar bilmiyorum ama yaptılar.

Uzun yolda en çok bu şanzımanı seviyorum. Saatte yüz yirmi ile giderken motor sanki boşta gibi. Devir o kadar düşük kalıyor ki ses yok, titreşim yok. Dokuzuncu vites tamamen bu iş için var zaten, yüksek hızda motoru dinlendirmek için.

Soğuk havada nasıl davrandığını da test ettim geçen kış. Bazı otomatikler soğukta sertleşir, ilk vitesler hantal gelir. 9G-Tronic sabah soğuğunda bile makul davrandı. Isınana kadar biraz daha temkinli geçiş yapıyor, ama rahatsız edici değil.

Şanzıman yağı konusuna da girmek lazım. Mercedes bu kutu için ömür boyu yağ diyor, değiştirmen gerekmiyor teoride. Ama ben inanmıyorum buna tam olarak. Yüz elli bin kilometrede bir kontrol ettirmek mantıklı geliyor bana, kendi paramı korumak için.

Sonuçta bu şanzıman E Serisi'nin ruhunu belirliyor diyebilirim. Motor ne kadar iyi olursa olsun, şanzıman kötüyse her şey mahvolur. Burada öyle bir sorun yok. Hatta bazen motoru unutturuyor, o kadar iyi çalışıyor...

Geri