Mercedes DISTRONIC neden devreye girmez?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Sabah işe giderken otoyolda önündeki araç yavaşlıyor, sen de ayağını frene götürüyorsun... ama DISTRONIC neden devreye girmedi? O an kafanda bir şimşek çakıyor. "Ben bu sisteme güveniyordum, ne oldu şimdi?"

Vallahi bu soruyu soran sadece sen değilsin. Mercedes sahiplerinin en sık yaşadığı hayal kırıklıklarından biri bu. Adam binlerce Euro vermiş, adaptif hız sabitleyici almış, güvenlik sistemine güveniyor — derken sistem tam ihtiyaç duyduğun anda susuyor, beklediğin tepkiyi vermiyor. Peki neden? Cevap aslında tek değil. Birden fazla neden bir araya geldiğinde bu sistem bazen elleri kolları bağlı kalıyor.

Radarın önü kirli mi? Bak bu çok basit görünüyor ama inan ki en sık atlanan şey bu. Ön tamponda ya da ızgarada biriken böcek kalıntısı, çamur, kar veya buz — bunların hepsi milimetrik dalga radarının gözünü körleştirebiliyor. Sistem etrafı göremeyince devreye girmiyor, giremez zaten. Kış aylarında araç yıkamayı ihmal edip "nasılsa sürüyorum" diyenler bunu sık yaşıyor. Ama aynı şey yaz aylarında uzun otoyol seyahatlerinden sonra da oluyor. Tampon temiz görünse bile ızgara arkasındaki radar sensörünün önü kirlenmiş olabilir...

Hız aralığının dışına çıkmış olabilirsin. DISTRONIC her hızda çalışmak üzere tasarlanmamış. Özellikle eski nesil sistemlerde yaklaşık 30 km/s altında sistem kendini devre dışı bırakıyor. Yeni nesillerde bu sınır düşürülmüş olsa da yine de bir alt eşik var. Trafikte çok yavaşladığında, sistem "bu iş artık benim işim değil" deyip çekiliyor. Abi ya, tam da tıkış tıkış trafikte ihtiyaç duyduğun anda böyle yapıyor...

Kamera kirliliği de göz ardı edilemez. Ön camın iç yüzeyinde bir sis tabakası, dışında ise yağmur ya da çamur varsa — kamera sistemleri düzgün görüntü alamaz. DISTRONIC sadece radarla değil, kamera ile de çalışıyor. İkisi birlikte karar veriyor. Kamera "net göremiyorum" dediğinde radar tek başına yetmiyor ve sistem ihtiyatlı davranarak kendini kilitleyor. Bu bir hata değil aslında, bilinçli bir güvenlik tercihi. Ama sürücü için tam bir sürpriz oluyor tabii...

Bazen sorun araçta değil yolda. Yol çizgileri silinmişse, yol işaretleri okunaksızsa, tünel içindeysen ya da çok keskin bir virajdaysan — sistem kendini güvende hissetmiyor. Çünkü o anlarda ne kadar hız tutturulacağını, hangi şeritte kalınacağını hesaplamak için gerekli referans noktaları yok ortada. Sistem bunu fark ediyor ve "ben burada yorum yapamam" diyerek geri adım atıyor. Akıllı mı, yoksa sinir bozucu mu? İkisi de biraz...

Bir de şu var: yazılım. Mercedes araçlarında zaman zaman yazılım güncellemesi yapılmadığında ya da sistemde küçük bir hata biriktiğinde DISTRONIC beklenmedik şekillerde davranabiliyor. Bazen araç yeniden başlatıldığında sorun kayboluyor. Bazen servis bağlantısı gerekiyor. Ama çoğu sürücü bunu bilmediği için "arızalandı" deyip paniklemeye başlıyor. Oysa basit bir OBD taraması bile hangi sensörün uyarı verdiğini gösterebilir.

Sıcaklık da bir faktör. Çok yoğun güneş ışığı altında, özellikle ön camdan gelen güçlü yansımalar kamera sistemini geçici olarak körleştirebiliyor. Aynı şekilde sis ya da yoğun yağmur da görüş mesafesini daraltıyor. Sistem "görüş koşulları yeterli değil" kararı verdiğinde seni uyarıyor ama devreye girmiyor. Bunu çok az kişi biliyor; çünkü kılavuzu kimse okumaz, değil mi...

Hız sabitleyiciyi aktive etmeyi unutmuş olabilirsin de. Kulağa saçma geliyor ama gerçek. Özellikle araç değiştirmiş ya da uzun süre kullanmamış sürücülerde bu oluyor. DISTRONIC'in aktif olabilmesi için belirli bir şekilde devreye alınması gerekiyor. Sadece butona basmak yetmiyor, hız da ayarlanmış olmalı. Sistem hazırda bekliyorsa bile devreye girmez — çünkü sen onu davet etmemişsin henüz.

Son olarak şunu söylemek lazım: bu sistemler mucize değil. Yardımcı sürüş teknolojileri, sürücünün dikkatini ikiye katlaması için var — yerine geçmek için değil. DISTRONIC devreye girmediğinde paniklemek yerine önce radarın temizliğini kontrol et, hız aralığına bak, kameralar önündeki camı sil. Çoğu zaman sorun oradadır zaten. Ama yine de şüphe varsa servise götür, üstüne yatma. Çünkü bu sistemlerin doğru çalışması senin güvenliğin demek — ve bu konuda "belki düzelir" demek lüks değil.

Geri