Mercedes alt radyatör hortumu neden çöker?

TurquoiseFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Arabana bakıyorsun, her şey normal görünüyor, motor çalışıyor, ısı göstergesi yerinde duruyor... ama bir gün ansızın kaputun altından beyaz bir buhar çıkmaya başlıyor. İşte o an aklına ilk gelen şey "ne oldu ki" oluyor. Mercedes sahiplerinin sıkça yaşadığı bu durumun arkasında çoğu zaman görmezden gelinen küçük bir parça yatıyor: alt radyatör hortumu. Görünürde önemsiz, ama içinden geçen sıvı motoru ayakta tutan şey.

Alt radyatör hortumu dediğin parça aslında çok basit bir iş yapıyor gibi görünüyor. Soğutma suyunu radyatörden alıp su pompasına iletiyor, bu kadar. Ama bu yolculuk sırasında hortumun içinde ciddi bir vakum oluşuyor. Motor soğurken sistem içindeki basınç düşüyor ve hortumun duvarları bu basınç farkına karşı koyamayıp içe doğru çöküyor. Buna teknik dilde "hortum kollapsı" deniyor ama sence bu kelime ne kadar karmaşık, işin özü şu: hortum kendi kendini tıkıyor.

Mercedes araçlarda bu sorun özellikle belirli bir yaşın üzerindeki modellerde çok daha sık karşına çıkıyor. Diyelim ki aracın 150-200 bin kilometre görmüş, hortumun malzemesi de o kadar yıl ısıya, soğuğa, motor titreşimlerine maruz kalmış. Kauçuk zamanla sertleşiyor, esnekliğini yitiriyor ve artık eskisi gibi basınç değişimlerine adapte olamıyor. Bunu anlamak için hortuma elle bastırman yeterli aslında... Sağlıklı bir hortum yaylanır, çökmüş ya da çökmeye yakın biri ise ya aşırı sert ya da tam tersi, parmağın içine geçecekmiş gibi yumuşak hissettiriyor.

Bir de şu var, bazı Mercedes modelleri bu konuda biraz daha "şanssız" sayılır. Özellikle C serisi ve E serisi dizel motorlarda, soğutma sistemi tasarımı nedeniyle alt hortuma binen yük biraz daha fazla. Motor durduğunda soğutma suyu sirkülasyonu kesilir, hortumun içindeki basınç aniden değişir ve hortum bu geçiş döneminde en çok zorlanır. Yani aslında problem motorun çalıştığı anda değil, tam kapattıktan sonra başlıyor. Biraz tuhaf, değil mi?

Çökme tam anlamıyla gerçekleştiğinde soğutma suyu radyatörden su pompasına yeterince ulaşamaz. Motor ısınmaya başlar, ısı göstergesi yavaş yavaş yukarı tırmanır ve sen fark ettiğinde iş işten geçmiş olabilir. Kafan karışmasın, hortumun çökmesi her zaman tam kapanma anlamına gelmiyor. Bazen kısmi bir daralma bile sistemi yeterince sekteye uğratıyor. Yani gösterge kritik seviyeye ulaşmadan önce küçük belirtiler gelir, ama çoğumuz bu belirtileri es geçiyoruz.

Abi, şunu da söylemek lazım, bu sorun sadece eski araçlarda değil, bakımsız kalmış genç araçlarda da çıkabiliyor. Soğutma suyunu hiç değiştirmedin mi, antifriz oranını hiç kontrol ettin mi? Soğutma suyunun içindeki kimyasal katkılar zamanla bozuluyor ve hortum malzemesini içten aşındırmaya başlıyor. Dışarıdan hortum sağlam görünüyor, ama içi zaten deformasyona uğramış olabiliyor. Bunu anlamak için hortumu söküp iç yüzeyine bakmak gerekiyor ki bu da çoğu zaman aklımıza gelmiyor.

Bir de şöyle bir durum var, bazı araç sahipleri hortumu değiştiriyor ama orijinal kalitede olmayan bir parça takıyor. Ucuz aftermarket hortumlar genellikle daha ince duvarlı oluyor, kauçuğun yoğunluğu düşük oluyor ve vakuma karşı direnci çok daha az. Yani değiştirdin ama bir yıl sonra aynı sorunu yaşıyorsun. Mercedes gibi araçlarda orijinal ya da OEM kalitesinde parça kullanmak bu yüzden gerçekten fark yaratıyor. Biraz pahalıya geliyor, biliyorum, ama iki yılda bir aynı işi yaptırmak daha mı ucuz...

Peki nasıl anlarsın hortumun çökmek üzere olduğunu? Motor soğukken, yani sabah ilk çalıştırmadan önce, alt radyatör hortumunu elinle sık. Hafifçe, zorlamadan. Normal bir hortum elastik bir direnç gösterir, parmakların baskısına karşı koyar. Ama içi boşalmış ya da duvarları incelmiş bir hortum parmağının altında adeta göçer. Vallahi bu kadar basit bir testle çok şeyi anlayabilirsin. Bir de hortumun üzerinde çatlak, beyazlaşma ya da şekil bozukluğu var mı bak, bunlar da erken uyarı işaretleri.

Motor ısındıktan sonra çalışma sırasında hortuma bakma alışkanlığı edinen çok az araç sahibi var. Ama aslında motor çalışırken alt hortumun hafifçe şişmesi normal, bu sistemin basınç altında çalıştığının işareti. Asıl sorun motor kapandıktan birkaç dakika sonra hortumun içe doğru çekilmesiyle ortaya çıkıyor. Bunu fark etmek için aracını kapattıktan sonra kaputu açık bırakıp birkaç dakika hortuma bakman yeterli. Çökme oluyorsa gözle bile görebilirsin bunu.

Son olarak şunu söyleyeyim, bu hortumu değiştirmek ne büyük bir masraf ne de büyük bir iş. Ama zamanında fark etmeyip motorun aşırı ısınmasına izin verirsen, silindir kapağı contası gidebilir, motor bloğunda çatlak oluşabilir ve o noktadan sonra iş gerçekten büyüyor. Küçük bir kauçuk parçanın ihmalinin sonucu bazen motorun yarısını yenilemeye kadar gidebiliyor.

Geri