Mercedes A Serisi yüksek kilometrede tercih edilir mi?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Bir arkadaşın sana "abi bu arabayı alsam mı, 180 bin kilometrede" diye sorduğunda ne dersin? Çoğu insan o an içinden bir şeyler hisseder ama tam olarak ne söyleyeceğini bilemez. Mercedes A Serisi söz konusu olduğunda bu his daha da karmaşık bir hal alıyor. Çünkü bu araba, hem çok sevilmiş hem çok yıpranmış hem de bazen haksız yere kötü bir şöhret kazanmış bir model.

Vallahi, A Serisi'nin hikayesi başlı başına ilginç. Almanya'dan çıkmış, Türk garajlarında ömür tüketmiş, elden ele geçmiş bir araba bu. 2000'li yılların başında "küçük Mercedes" diye bakılan bu modele, zamanla insanlar farklı gözle bakmaya başladı. Kimileri için prestij, kimileri için hayal kırıklığı...

Bir müşteri geldi bana bir keresinde, elinde servis defteri, gözlerinde umut. "Hoca, bu araba 210 binde, alayım mı?" dedi. Arabaya baktım, altına baktım, tarihine baktım. Cevap vermeden önce uzun süre sustum. Çünkü bu sorunun cevabı tek kelimeyle verilecek kadar basit değil.

A Serisi'nin yüksek kilometredeki asıl sorunu motor değil aslında... Motor, özellikle 1.6 ve 1.8 benzinli versiyonlar, düzgün bakım görmüşse 250 binin üzerinde bile sağlam ayakta durabilir. Ama şanzıman? Özellikle otomatik kutusu olan modellerde bu iş bambaşka bir hal alıyor. Tiptronic denen o kutu, bakımsız bırakıldığında insanı terk ediyor. Sessizce, uyarı vermeden.

Şimdi düşün bir an. Adam arabayı almış, 5 yıl kullanmış, her 15 binde yağ değiştirmiş ama şanzıman yağına hiç dokunmamış. Bu çok yaygın bir hata, inanılmaz derecede yaygın. Ve o şanzıman yağı değiştirilmemiş arabaları ikinci el piyasasında bulmak maalesef çok kolay. Yani kilometre düşük görünse bile geçmişi ağır olabilir.

Süspansiyon meselesi de cabası. A Serisi'nin ön tarafı, özellikle 160 bin üzerindeki örneklerde, ciddi bir revizyon istiyor genellikle. Rot başları, amortisörler, hatta bazılarında ön kol takozları... Bunlar toplanınca küçümsenmeyecek bir bütçe çıkıyor ortaya. Ama şunu da söylemek lazım: bu parçaların hepsi bulunabilir, fiyatları makul. Yani kaçınılmaz değil, yönetilebilir.

Peki ya elektrik? İşte burası biraz tuzlu. A Serisi, özellikle 2000-2005 model yılları arasındakiler, elektrik arızalarıyla zaman zaman insanı bunaltabiliyor. Klima kompresörü, ABS sensörleri, pencere motorları... Biri biter, öbürü başlar gibi hissettiriyor bazen. Ama 2006 sonrası modellerde bu tablo belirgin biçimde düzelmiş, bunu da atlamamak gerek.

Abi, şunu açıkça söyleyeyim: 180-200 bin kilometre görmüş bir A Serisi, doğru ellerde büyüyebilir. Yani bu arabanın hikayesi bitmemiş olabilir. Ama bunun için birkaç şeyin bir arada olması lazım. Servis geçmişi şeffaf olmalı, önceki sahibi arabayla ilgilenmiş biri olmalı, fiyat da gerçekçi bir noktada durmalı.

Bir araç ekspertizi bu noktada hayat kurtarıcı. Ama sıradan bir ekspertiz değil, A Serisi'ni bilen, altına girip bakan, şanzımanı test eden biri. Çünkü bu arabanın sorunları her zaman gözle görünmez. Bazen sürüşte hissedilir, bazen sadece teşhis cihazında çıkar, bazen de hiçbir şey göstermez ama ilerleyen 10 binde kendini belli eder.

Yüksek kilometreli bir A Serisi alacaksan, fiyatın cazip olmasına aldanma. Cazip fiyat çoğu zaman bir şeylerin gizlendiğinin işareti. Değil mi ya, kimse sağlam arabayı ucuza satmaz. Bu basit bir kural ama insanlar heyecanlandıklarında unutuyor bunu.

Sonuçta bu araba, doğru koşullarda hâlâ değer taşıyan bir seçenek. Ama körü körüne değil. Gözler açık, bilgi hazır, ekspertiz tamam olursa... O zaman konuşulur. O zaman belki evet denilebilir.

Geri