Mercedes A Serisi triger zinciri ne zaman kontrol edilmeli?

GraniteRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes A Serisi aldın, harika. Ama şunu sormak lazım... bu araçta triger zinciri meselesi hiç aklına geldi mi?

Vallahi çoğu insan triger konusunu duymaz bile, ta ki bir şeyler ters gidene kadar. Klasik hikaye. Triger kayışı olan araçlarda "ne zaman değiştireyim" sorusu en azından sürücünün aklına gelir. Ama zincir var ya, zincir... "O bozulmaz ki" denir, geçilir. Yanlış. Tamamen yanlış.

Mercedes A Serisi özellikle 1.5 ve 1.6 dizel motorlarda triger zinciri meselesi gerçekten ciddi bir konu. Bu motorlar zinciri severek çalışır ama sevdikleri şey aynı zamanda onları yoran şey. Uzun süre değiştirilmeyen motor yağı, düşük yağ seviyesi, kısa mesafe kullanım... bunların hepsi zincire biniyor. Direkt.

80.000 kilometreye geldiğinde bir servis ziyareti şart. Bunu "tavsiye" olarak alma, mecburiyet olarak al. Özellikle 2012-2018 arası üretim A180d ve A200d modellerinde zincir gerilimi zamanla gevşiyor, bu gevşeme motordan gelen hafif bir tıkırtıyla kendini belli ediyor. Soğuk havalarda sabah ilk çalıştırmada duyduğun o kısa "tık tık" sesi... evet, o ses.

Aslında çoğu kişi o sesi duyuyor ama üstüne gitmiyor. Isınınca geçiyor çünkü. "Yağ henüz dolaşmamış, normal" deniyor. Belki öyledir, belki değildir. Ama o ses üç dört gün üst üste devam ediyorsa artık servis vakti gelmiş demektir. Bekleme.

Triger zinciri kontrolü tek başına yapılacak bir iş değil. Zincir gerilim elemanı, zincir kılavuzları, zincir kasnak durumu... bunların hepsi birlikte bakılmalı. Biri yıpranmışsa diğerleri de yakındır. Bu işi yarım yapmak, hiç yapmamaktan daha tehlikeli olabilir bazen.

Abi şunu da söyleyeyim, bu araçları "çalışıyor ya, ne var" mantığıyla kullananlar var. Yağ değişimini de atlarlar, triger kontrolünü de. Sonunda motor sesi değişir, güç düşer, yakıt tüketimi artar... ve bir gün zincir atlar. O gün hem cüzdan hem motor ağlar. Ciddi söylüyorum.

Düzenli yağ değişimi bu konuda belki en kritik şey. 10.000 kilometreden önce yağı değiştiriyorsan zincir ömrünü gerçekten uzatıyorsun. Özellikle 0W-30 veya üreticinin önerdiği viskozitede yağ kullanmak şart. Ucuz yağla para biriktiriyorum sanırsın, zinciri eritiyorsun aslında...

150.000 kilometreyi geçen A Serisi sahiplerine şunu sormak lazım: Triger zinciri hiç değişti mi? Cevap "hayır" ya da "bilmiyorum" ise bu araç şu an borç üstünde çalışıyor demektir. O kilometre bandında zincir, gergi ve kılavuzların tamamı değiştirilmeli. Bu bir seçenek değil, bu bir hesap kapatma işlemi.

Kontrol için illa arıza çıkmasını bekleme. Kompütere bağlatıldığında bazen zincir gerilim sensörü hata kodu verir, bazen vermez. Vermemesi iyi olduğu anlamına gelmez. Fiziksel muayene şart, yani motorun açılıp bakılması gerekiyor. Bilgisayar her şeyi görmez.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim... Mercedes A Serisi iyi bir araç. Ama "Alman malı sağlamdır, bakmasan da gider" zihniyetiyle kullanılırsa sana pahalıya patlar. Triger zinciri sessiz sedasız çalışır, sessiz sedasız yıpranır, ve sessiz sedasız seni ortada bırakır. O sessizliğe güvenme.

Geri