Mercedes A Serisi şehir içi kullanımda nasıldır?

TurquoiseFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes A Serisi'ni ilk gördüğümde "bu araba benim için" diye düşünmüştüm. Kompakt, şık, Alman işi... Kafamda kurduğum senaryo buydu. Sonra gerçek hayat başladı.

Şehir içi kullanım deyince ne anlıyoruz biliyor musun? Sabah 08:30 trafiği, dar sokaklar, park yeri derdi, kasis kasis ilerleme, dur kalk dur kalk... A Serisi bu ortamda nasıl hissettiriyor, oradan konuşalım.

Önce iyi tarafından başlayayım. Boyutlar gerçekten şehre göre ayarlanmış gibi. 4.4 metrenin altında bir araç bu. Dar sokakta manevra yaparken "geçer mi geçmez mi" stresini çok az yaşıyorsun. Özellikle İstanbul gibi bir şehirde bu küçük boyut bazen kurtarıcı oluyor, inan bana.

Direksiyon tepkisi iyidir. Hafiftir ama boş değildir. Yani elinde bir şey tuttuğunu hissediyorsun, ama kolunu da yormuyorsun. Şehirde saatlerce sürdükten sonra bu fark edilir bir şey.

Ama şimdi asıl konuya gelelim...

Çift kavramalı şanzıman meselesi var. PDK değil, DCT diyorlar buna. Teoride mükemmel, pratikte şehirde sinir bozucu olabiliyor. Düşük hızda, trafik içinde ileri geri kayarken araç bazen kararsız kalıyor. Sanki "gideyim mi gitmeyeyim mi" diye düşünüyor. Vallahi bu hissi ilk yaşadığımda "arızalı mı bu" diye bayiye gittim. Arızalı değildi, karakteriymiş.

Otomatik versiyonlarda bu biraz daha yumuşuyor. Ama tamamen yok olmuyor. Özellikle 1. vitesten 2. vitese geçişte küçük bir sarsıntı hissedebilirsin. Alışıyorsun zamanla, evet. Ama alışmak zorunda olmak ayrı bir şey...

Kabin sesi konusuna da değinmek lazım. Hız arttıkça değil, şehir içinde bile bazı yüzey değişimlerinde kabin içine ses geliyor. Kasis üzerinde biraz sert. A Serisi'nin süspansiyon ayarı konfor değil performans ağırlıklı tutulmuş. Bunu bilmeden alırsan "bu araba bozuk" diyebilirsin. Bozuk değil, böyle tasarlanmış.

Bagaj küçük, bu da gerçek. 370 litre diyor resmi rakam ama pratikte aidat alışverişi bile sıkıştırma gerektirebilir. Tek kişi için tamam, iki kişi için idare eder, aile arabası olarak baktıysan yanlış sofraya oturmuşsun demek.

Yakıt tüketimi... Şehirde A180 ile 7.5-8.5 litre arasında gezinebilirsin. Motor küçük ama şehir içi dur-kalk tüketimi artırıyor. Abi bu normal bir şey, her araç için geçerli, ama "Alman işi az yakar" diye beklentiye girme.

MBUX sistemi gerçekten iyi. Ekran tepkisi, ses tanıma, navigasyon entegrasyonu... Bunlar şehirde çok işe yarıyor. Trafik içinde telefona uzanmak yerine sesle komut vermek, gün içinde küçük ama gerçek bir rahatlama sağlıyor. Bu konuda Mercedes işini yapmış.

Park kamerası olmadan almak istemezdim. Şehirde park etmek zaten başlı başına bir spor, kamerasız A Serisi'ni dar bir yere sokmaya çalışmak gereksiz stres. Kameralı versiyonlara bak derim, ekstra ücret olsa bile değer.

Sonuçta şunu söyleyeyim: A Serisi şehir içi kullanım için kötü bir araç değil. Ama "kusursuz şehir arabası" da değil. Bazı karakteristikleri var, bunları bilerek alırsan memnun kalırsın. Bilmeden alırsan ilk aylar şikâyet edersin, sonra alışırsın, sonra "aslında fena değil" dersin. Bu döngüyü atlayıp direkt "aslında fena değil" aşamasına geçmek istiyorsan, test sürüşünü şehir içinde yap. Otoyolda değil, kasiste, trafikte, dar sokakta. O zaman gerçeği görürsün.

Geri