BMW ve Mercedes fren sistemi hangi ana parçalardan oluşur?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdi sana bir şey soracağım, dürüstçe cevapla. Aracının altında ne var bilmeden direksiyona geçiyor musun?

Çoğumuz öyle yapıyor. Ben de yıllarca öyle yaptım. Ta ki bir gün yağmurlu bir İstanbul gecesinde frene bastım, araç kaymaya başladı, kalbim ağzıma geldi... O an anladım ki altımda ne döndüğünü bilmek bir lüks değil, hayatta kalma meselesi.

BMW ve Mercedes bu işin zirvesi sayılır. Ama zirvede olmak her şeyi otomatik çözdüğü anlamına gelmiyor.

Fren diskinden başlayalım. Disk dediğin şey aslında tekerleğin içinde dönen o yassı metal halka. Frene bastığında ısı oraya yığılıyor, sürtünme orada yaşanıyor. BMW'nin M serisi araçlarda bu diskler neredeyse yarım santimetre daha kalın oluyor standart modellere göre. Fark hissediliyor mu? Vallahi hissediliyor...

Kaliper denen parça var bir de. Türkçesi fren kaliperi. Disk'in iki yanını sıkıştıran, pense gibi çalışan o mekanizma. Mercedes'in AMG modellerinde bu kaliperler kırmızıya boyanmış oluyor, görsel bir şov gibi görünebilir ama içindeki piston sayısı da fazla. Daha güçlü sıkıştırma, daha kısa durma mesafesi.

Fren balatası. İşte asıl aşınan, asıl tükenen parça bu. Kaliperin içinde oturuyor, diske sürtüyor, seni durduruyor. Ama bir süre sonra inceliyor, aşınıyor, biter. BMW'de balata sensörü var çoğu modelde, gösterge panelinde uyarı veriyor. Yine de bazen sürücü o uyarıyı görmezden geliyor, ya da görüyor ama "biraz daha gitsin" diyor. Biliyorum, ben de öyle düşünmüştüm bir zamanlar.

Fren hidroliği denen sıvı var, hiç düşündün mü ne işe yarıyor? Frene bastığında ayağının gücü doğrudan kalipere ulaşamaz. Araya bir sıvı giriyor, basıncı taşıyor, kaliperi harekete geçiriyor. Bu sıvı zamanla nem çekiyor, bozuluyor. Mercedes servis kitapçıklarında iki yılda bir değiştirilmesi yazıyor. Kaç kişi biliyor bunu, kaç kişi yapıyor?

Ana fren silindiri diyorlar bir parçaya, fren pedalının hemen arkasında oturuyor. Sen pedala bastığında o silindir harekete geçiyor, hidrolik basıncı sisteme yayıyor. Bu parça bozulduğunda pedal yere kadar gidiyor, araç ya çok geç duruyor ya da hiç durmuyor. Öyle bir şeyle karşılaşmak istemezsin, gerçekten.

ABS modülü. Modern BMW ve Mercedes araçlarda bu sistem olmadan düşünmek mümkün değil. Panik freni yaptığında tekerlekler kilitlenmesin diye devreye giriyor. Titreşim hissediyorsun pedalde, bu normal, bu sistemin çalıştığının işareti. Eski araçlarda yoktu bu, insanlar fren yaparken direksiyon hakimiyetini kaybediyordu.

Bir de fren hortumları var. Gözden kaçan, kimsenin bakmadığı ama çatlayınca felakete yol açan o lastik borular. Hidrolik sıvıyı taşıyorlar. BMW'de metal hatlar çoğunlukla, ama esnek bölgelerde lastik hortum kullanılıyor. Zamanla sertleşiyor, çatlıyor. Garajda arabanın altına bak bir gün, hortumları kontrol et. Belki sürprizle karşılaşırsın...

Mercedes'in bazı modellerinde elektrikli park freni var artık. Elle çektiğin o kolu kaldırdılar, butona bağladılar. İçinde ayrı bir motor var, ayrı bir mekanizma. Basit görünüyor ama arızalandığında iş karmaşıklaşıyor.

Fren sistemi dediğin şey tek bir parça değil yani. Bir zincir. Ve zincirin en zayıf halkası neredeyse sistem oradan kırılıyor. BMW veya Mercedes sürmek seni güvende tutmuyor otomatik olarak. Altındaki sistemi tanıman, bakımını zamanında yaptırman seni güvende tutuyor.

Bunu yazmamın sebebi seni korkutmak değil. Sadece şunu bilmeni istedim: o pedala her bastığında arkasında ciddi bir mühendislik var, ve o mühendislik bakım istiyor.

Geri