BMW 3 Serisi OEM kodları nasıl bulunur?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
BMW'nin torpidosunu açtığında bir kağıt görürsün bazen. Sararmış, kıvrılmış, üzerinde rakamlar var. İşte o kağıt aslında her şeyin başlangıcı.

3 Serisi sahipleri en çok şu soruyla boğuşur: hangi parça benim arabama uyar, hangisi uymaz? Uyar gibi görünür ama uymaz. Satıcı "tamam" der ama takar takmaz anlar ki değil. OEM kodu tam da bu yüzden var, tahmin işini bitirmek için.

OEM ne demek diye sormadan geçme. Original Equipment Manufacturer, yani aracın fabrikadan çıkarken üzerine takılan parçanın üretici kodu. BMW bunu kendi sisteminde tutar, ama sen de bulabilirsin. Zor değil, sadece nereden bakacağını bilmek lazım.

İlk durağın her zaman araç kimlik numarası olmalı. VIN diyorlar buna, 17 haneli o uzun karakter dizisi. Ön camın sol alt köşesine bak, orada kazınmış durur. Ya da kapı pervazını aç, orada da var. Bu numara BMW'nin sana verdiği DNA belgesi gibi bir şey, o olmadan hiçbir sistem seni tanımaz.

VIN'i aldıktan sonra BMW'nin kendi etcd sistemi devreye giriyor. Electronic Parts Catalog yani. Bayilerin kullandığı sistem bu, ama artık bazı bağımsız platformlar da aynı veritabanına erişim sağlıyor. Realoem.com mesela. Ücretsiz, Türkçe değil ama görseller o kadar açık ki dil engeli neredeyse sıfır.

Realoem'e VIN'i giriyorsun, araç kendini tanıtıyor. Sonra hangi sistemi arıyorsan oraya dalıyorsun. Fren sistemi mi, süspansiyon mu, motor parçası mı... Her şey şematik çizimlerle önüne geliyor. Parçanın üzerine tıklıyorsun, OEM kodu zaten orada yazıyor. Başka bir şeye gerek yok aslında.

Ama bir şeyi söylemek lazım, VIN'i yanlış girersen sistem seni bambaşka bir araca yönlendirir. 3 Serisi içinde bile fark var. E90 mu, F30 mu, G20 mi? Yıl farkı, motor hacmi, şanzıman tipi... Bunların hepsi OEM kodunu değiştirebilir. Aynı parça gibi görünür, farklı kod taşır.

Bir de şu var. Araç üzerindeki stickerlara bak. Özellikle motor kaputunun altındaki etikete. Orada bazen doğrudan parça referansları ya da üretim seçenekleri yazar. BMW bunu "Fahrzeugdaten" yani araç veri etiketi olarak koyar. Almanca ama okunabilir. Üretim tarihi, renk kodu, motor kodu... Hepsi orada. Bu etiket sayesinde hangi varyant olduğunu netleştirirsin.

Bayiye gidip sormak da bir yöntem tabii. Ama şunu bil, bayi her zaman en güncel OEM kodunu verir, eski parçanın supersede olmuş hali olabilir. Yani BMW zaman zaman bir parçanın kodunu günceller, eski kodu geçersiz kılmadan yeni koda yönlendirir. Bu sisteme supersession deniyor. Realoem bunu da gösteriyor, merak etme.

Etsris, TecDoc, Partslink24 gibi platformlar da işe yarar. Bunlar daha çok aftermarket odaklı ama OEM referans numaralarını da listeler. Hatta bazen birden fazla OEM eşdeğeri gösterir. Hangisinin gerçekten orijinal olduğunu anlamak için BMW'nin kendi kataloğuyla çapraz kontrol yapmak şart.

Bir de şu var ki çok atlanan bir nokta... Aracın üretim tarihi ile model yılı aynı şey değil. BMW, Eylül 2011 üretimi bir arabayı 2012 model yılı olarak satmış olabilir. Realoem'e model yılı girersen yanlış sonuç alırsın, üretim tarihini girmek zorundasın. VIN'in içinde bu bilgi zaten kodlu, sistem otomatik çözüyor.

Sonuçta bu iş bir kez öğrenilince çok kolay. Vallahi ilk seferinde karmaşık geliyor, hangi siteye gireyim, hangi kodu yazayım diye... Ama VIN'i bir kez doğru girdin mi, sistem seni zaten yönlendiriyor. OEM kodu da önüne düşüyor. Bundan sonrası senin tercihin, orijinal mi alırsın muadil mi, ama en azından neyin ne olduğunu biliyorsun.

Geri