VIN üzerinden doğru motor parçası nasıl belirlenir?

SaffronPendulum

Kayıtlı Kullanıcı
Yanlış parça almak... bu işin en sinir bozucu tarafı. Yıllarca bu sektörde takıldım, onlarca araç sahibiyle konuştum, hepsinin ortak derdi aynı: sipariş veriyorsun, parça geliyor, takmıyor. Neden? Çünkü arabanın yılı biliniyor ama o yılın kaç farklı versiyonu üretildiği bilinmiyor.

VIN numarası tam da burada devreye giriyor. Abi, bu 17 karakterlik kod sıradan bir seri numarası değil. İçinde üretim yılı var, fabrika kodu var, motor tipi var, hatta o araca özgü ekipman paketleri bile var. Yani arabanın kimlik kartı bu. Pasaportu desek daha doğru olur belki.

Şöyle düşün. 2018 model bir araç alıyorsun diyelim. Aynı marka, aynı model, aynı yıl ama bir tanesi Ocak'ta üretilmiş biri Kasım'da. Motor aynı görünüyor kağıt üzerinde. Ama conta ölçüleri farklı, enjektör bağlantısı farklı, hatta bazen silindir kapağı bile değişmiş oluyor. Bu farkı VIN olmadan bulmak... neredeyse imkânsız.

VIN'in 8. karakteri motor kodunu verir genellikle. Ama bu tek başına yeterli değil vallahi. Bazı üreticiler aynı motor kodunu birden fazla konfigürasyonda kullanıyor. O yüzden sadece 8. karaktere bakıp "tamam buldum" demek bazen seni yanlış yere götürür. Tüm kodu bir bütün olarak okutmak lazım.

İnternetteki VIN decoder sitelerine gir, kodu yapıştır, çıkan sonuçlara bak. Ücretsiz olanlar temel bilgileri veriyor. Ama parça siparişi vereceksen, özellikle motor içi parçalarda, bir adım daha at. O araç markasının yetkili servis kataloğuna ya da orijinal parça veritabanına kodu gir. Orada sana direkt OEM parça numarası çıkar. İşte o numara altın değerinde.

Yedek parçacıya gittiğinde "2019 X marka Y model" dersen adam sana bir şey verir. Ama VIN numarasını uzatırsan durum değişir. Çünkü iyi bir parçacı o kodu sisteme girer ve tam eşleşme bulur. Fark bu kadar basit aslında. Ama kaç kişi biliyor bunu...

Mesela turbo parçaları konusunda bu çok kritik. Aynı arabanın farklı üretim dönemlerinde turbo bağlantı flanşı değişmiş olabiliyor. Milimetrik fark. Ama o milimetrik fark yüzünden parça ne kadar uğraşsan oturmuyor. Sonra adam "parça bozuk" diyor. Parça bozuk değil, yanlış parça.

Bir de şu var. Bazı araçlar aynı platform üzerinde üretilmiş farklı modeller. Motor bloğu ortak ama aksesuar parçaları farklı. Su pompası mesela. Görsel olarak birebir aynı görünüyor. Ama debi farkı var, bağlantı açısı farklı. VIN olmadan bunu ayırt etmek... çok zor. Hem zaman kaybı hem para kaybı.

Online parça sitelerinde iyi olanlar zaten VIN girişi istiyor senden. Bunu atlamaya çalışma. "Zaman kaybı" deme. O birkaç saniyen seni ileride saatlik uğraştan kurtarır. Kodu gir, sisteme bırak, sana uyumlu parçaları listelesin. Sonra fiyat karşılaştır, seç, sipariş ver. Bu kadar.

Bir konuya daha değineyim. Araç ikinci el alındıysa VIN'i mutlaka tescil belgesiyle karşılaştır. Bazı araçlarda motor değişikliği yapılmış olabiliyor. O zaman VIN'deki motor kodu ile arabadaki fiziksel motor uyuşmuyor. Bu durumda parça ararken hem VIN'deki koda hem de mevcut motordaki damgaya bakman lazım. İkisini birden kontrol et. Hangisi takılıysa ona göre parça al.

Sonuç olarak şunu söyleyeyim. Bu iş deneyimle öğreniliyor ama VIN okumayı öğrenmek için deneyim beklemeye gerek yok. İlk günden beri doğru alışkanlık edinmek yeterli. Arabana bak, VIN'i bul, kodu oku, parçayı öyle ara. Hem parasını hem zamanını kurtarırsın. Hem de tamircinin yüzüne "yanlış parça getirmişsin" diye bakmasını önlersin. Bu kadar.

Geri