Motor arızasının ilk mekanik belirtileri nelerdir?

TurquoiseFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Arabada bir şeyler ters gitmeye başladığında, motor hemen bağırmaz. Önce fısıldar. Ama çoğu insan o fısıltıyı duymaz, ya da duyar da "geçer" diye geçiştirir. Vallahi ben de öyle yaptım yıllarca, ta ki bir gün yolun ortasında kaldım ve o an anladım ki araç zaten çok önceden konuşmaya çalışıyordu benimle.

İlk işaret genellikle ses olur. Ama öyle dramatik bir ses değil. Sabah soğukta motoru çalıştırdığında gelen o hafif tıkırtı, birkaç saniye sonra kayboluyor ya... İşte o. Yağ basıncı henüz sisteme tam dağılmadan pistonlar biraz kuru çalışıyor, bu normal. Ama bu ses dakikalar boyu sürüyorsa, ya da ısındıktan sonra da devam ediyorsa, o zaman iş değişiyor.

Titreşim de önemli bir şey. Rölantide araç hafif titriyor, bunu herkes yaşar. Ama direksiyon eline geçiyor, koltuk sallıyor, hatta ayak tabanından bir şeyler hissediyorsun... O artık normal titreşim değil. Motor dengesi bozulmuş olabilir, silindir ateşleme düzensizleşmiş olabilir. Ya da çok daha basit bir şey, bujiler bitmiş. Önce en ucuz ihtimali düşünmek lazım tabii ama gözardı da etmemek.

Egzozdan çıkan duman rengi, bence en çok atlanan şeylerden biri. Beyaz duman soğukta normaldir, birkaç dakika sonra geçer. Ama ısındıktan sonra da beyaz duman geliyorsa, motor soğutma suyunu yakıyor demektir. Mavi duman yağ yakıyor. Siyah duman fazla yakıt gidiyor. Bunlar farklı şeyler, farklı sorunlar. Ama hepsi bir şeyin ters gittiğini söylüyor sana...

Yakıt tüketimindeki ani artış da öyle bir şey ki çoğu insan bunu fark etmez. Hep "benzin zamlandı" ya da "trafik vardı" diye açıklar. Abi bir bak, geçen ay ne kadar yakıt aldın, bu ay ne kadar. Eğer ciddi bir fark varsa ve alışkanlıkların değişmediyse, motor bir yerlerde verimsiz çalışıyor demektir. Enerjiyi düzgün dönüştüremiyor, fazladan yakıt harcıyor.

Motor ışığı yandığında paniklemek şart değil ama "ileride söndürürüm" diye de bırakmamak lazım. O ışık çok şeyi kapsıyor. Bazen sadece oksijen sensörüdür, bazen buji kablosudur, bazen çok daha derin bir şey. Ama şunu söyleyeyim, o ışık yandıktan sonra araç giderek daha kötü çalışmaya başlıyorsa, orada durmak gerekiyor. Devam etmek sorunu büyütür.

Soğutma suyunun azalması da hafife alınan bir şey. Su deposuna bak, düzenli olarak eksiliyorsa ve görünür bir sızıntı yoksa... iş ciddi olabilir. Motor içinde bir yerde gidiyor o su. Silindir kapağı contası diye bir şey var, orada sorun olunca su yanma odasına karışıyor. Fark etmesi zor ama kaçırırsan motor ciddi zarar görür.

Bir de koku var. Garip yanık kokusu, özellikle ısındıktan sonra gelen tatlımsı bir koku, ya da egzozdan gelen keskin bir koku... Bunlar görünmez ama burnun çok şey söyler sana. Tatlı koku genellikle antifriz sızıntısıdır. Yanık yağ kokusu zaten tahmin edilebilir. Bu kokuları hissettiğinde, "acaba" diye düşünmek yetmez, bakmak lazım.

Sonuçta araç sana her şeyi anlatıyor aslında. Ses, titreşim, koku, duman, tüketim... Bunların hepsi bir dil. Öğrenmesi zor değil, sadece dikkat istiyor. Ve erken yakaladığında hem para kurtarıyorsun hem de yolda mahsur kalmıyorsun. Geç kalındığında ise iş genellikle çok daha pahalıya patlıyor, bunu tecrübeyle söylüyorum.

Geri