Mercedes şerit takip sistemi neden şeridi algılamaz?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Yıllar önce bir araç kullanmayı öğretirken söylediğim bir şey vardı: "Teknolojiyi anlamayan sürücü, teknolojiyle değil teknolojiye rağmen gider." Mercedes'in şerit takip sistemi meselesine gelince, bu söz hiç bu kadar yerinde oturmamıştı.

Şerit takip sistemi çalışmıyor diye servise gelen araç sahiplerinin büyük çoğunluğu aynı hatayı yapıyor. Sistemi suçluyorlar. Oysa suç çoğunlukla sistemde değil, sistemin gözünde...

Kameranın önü kirli olduğunda sistem kör olur. Bunu söylemek bu kadar basit. Ön camın içi buğulanmış, dışı toz veya yağmur damlasıyla kaplanmış, ya da güneş doğrudan kameraya vuruyorsa sistem şeridi göremez. Göremediği için de müdahale edemez. Vallahi bu kadar. Ama insanlar bunu duymak istemiyor, çünkü cevap bu kadar sade olunca "ben neden düşünemedim" sorusu geliyor akla.

Şerit çizgileri silinmişse sistem ne yapsın? Asfalt üzerindeki beyaz veya sarı çizgiler zamanla solar, aşınır, bazı yollarda zaten hiç net değildir. Mercedes'in LKA sistemi görüntü işleme algoritmasıyla bu çizgileri tanımlıyor. Tanımlayamazsa devreye girmiyor. Devreye girmemesi bir arıza değil, tam tersine doğru çalışmasının kanıtı. Sistem kendinden emin olmadığı durumda müdahale etmiyor. Bu aslında mühendislik açısından son derece sağlam bir karar.

Hız da bu denklemin içinde. Saatte 60 kilometrenin altında gidiyorsanız sistem zaten aktif olmaz. Şehir içi trafikte şerit değiştirme sıklığı yüksek olduğu için sistem bu aralıkta kasıtlı olarak devre dışı bırakılmış. Ama bunu bilmeyen sürücü "sistem çalışmıyor" diye düşünüyor. Oysa sistem tam olarak yapması gerekeni yapıyor...

Sinyalsiz şerit değiştirme meselesi ayrı bir konu. Sistem şerit değiştirmeyi bir tehlike olarak algıladığında direksiyon üzerinde hafif bir direnç uygular. Sinyal verdiğinizde bu direnci kaldırır. Yani sistem sizi durdurmak için değil, sizi uyarmak için orada. Bazı sürücüler bu direnci "arıza" sanıyor. Değil. Sisteme "ben bunu bilerek yapıyorum" demenin yolu sinyal vermek.

Yazılım güncellemeleri de bu işin içinde. Mercedes araçları belirli aralıklarla yazılım güncellemesi alıyor. Güncellenmemiş bir araçta kamera kalibrasyon verileri bozulmuş olabilir. Özellikle ön cam değişimi sonrasında kamera yeniden kalibre edilmezse sistem yanlış açıyla bakıyor demektir. Yanlış açıyla bakan göz ne kadar görebilir ki...

Sıcaklık farkları da sistemi etkiliyor. Soğuk havada araç ısınmadan önce kamera camı içten buğulanabilir. Sistem bu buğuyu "belirsiz görüntü" olarak yorumluyor ve kendini devre dışı bırakıyor. Isınmayla birlikte sistem tekrar devreye giriyor. Bunu fark etmeden "sistem sabahları çalışmıyor" diyen kullanıcı sayısı az değil abi, gerçekten...

Düz olmayan yollar, virajlı güzergahlar, köprü geçişleri... Bunların hepsinde sistem daha temkinli davranıyor. Çünkü şerit çizgilerinin perspektifi değişiyor, kamera bazen çizgiyi kaybediyor. Kaybettiği anda müdahaleyi kesiyor. Bu bir yazılım zafiyeti değil, aşırı müdahalenin yaratabileceği tehlikelere karşı alınmış önlem.

Öğretmenlik yıllarımda öğrencilerime hep şunu söylerdim: Bir sistemi anlamadan o sisteme güvenmek, gözleri bağlı yürümekten farksızdır. Mercedes'in şerit takip sistemi mükemmel değil, hiçbir teknoloji değil. Ama kötü de değil. Sadece belirli koşullarda, belirli şekillerde çalışıyor. Bu koşulları bilen sürücü sistemi bir araç olarak kullanıyor. Bilmeyen ise ya sisteme körce güveniyor ya da sistemi haksız yere suçluyor. İkisi de tehlikeli, ikisi de yanlış.

Son olarak şunu söyleyeyim: Servis randevusu almadan önce ön camı temizleyin, şerit çizgilerinin net olduğu bir yolda ve yeterli hızda deneyin, sinyalinizi kullanın ve aracınızın yazılımının güncel olup olmadığını kontrol edin. Eğer bunların hepsini yaptıktan sonra hâlâ sorun varsa, o zaman evet, teknik destek şart. Ama çoğu zaman bu adımlardan biri sorunu çözüyor. Çoğu zaman...

Geri