Mercedes ön hoparlörlerde ses kesilmesi nasıl çözülür?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes'te ön hoparlörden ses gelmiyor ya da bir anda kesiliyor... Bu sorunu yaşayanlar bilir, insan önce radyonun bozulduğunu zanneder. Oysa iş çok daha derin bir yerde.

Genellikle suçlu amplifikatördür. Mercedes'lerin büyük çoğunluğunda ses sistemi merkezi bir amplifikatör üzerinden çalışır. O amplifikatör ısındığında, titresiniz ya da yaşlandığında sesi kesmek için kendini kapatır. Ön hoparlörler özellikle bu duruma çok açık.

Bir de şu var: hoparlör kabloları. Ön kapı menteşeleri sürekli açılıp kapandığı için o bölgedeki kablolar zamanla kırılır. Gözle bakınca sağlam görünür ama içi kopuktur. Elektrik geçiyor gibi yapar, ses gelmiyor.

Teşhis için en pratik yol ses sistemini tamamen sıfırlamak. Araç kapalıyken birkaç dakika bekle, sonra aç. Bazı Mercedes modellerinde bu basit adım bile hoparlörü hayata döndürür. Ama döndürmezse...

Amplifikatörün yerini bulmak lazım. Genelde bagajın altında ya da arka koltuk altında oturur. Üzerindeki konektörü çıkar, temizle, tak. Temas sorunu mu var diye bak. Vallahi bazen sorun bu kadar basit çıkıyor, insan şaşırıyor.

Hoparlörün kendisi de bozulmuş olabilir tabii. Özellikle tweeter'lar yani küçük tiz hoparlörler çok nazik yapılıdır. Bir voltmetre ile ölçüm yapılabilir ama bunu kendin yapmak istemiyorsan bir oto ses tamircisi 10 dakikada söyler.

Yazılım da iş çıkarır bazen. COMAND ya da MBUX sistemlerinde ses kanalı ayarları bozulabilir. Ayarlar menüsünden ses dengesini kontrol et, ön-arka ve sol-sağ dengelerine bak. Birisi sıfıra çekilmiş olabilir, kazara ya da kendiliğinden...

Kısa devre ihtimali de var ama bu biraz daha ciddi bir durum. Eğer sigorta kutusu incelenirse ses sistemine ait sigorta patlamış çıkabilir. Değiştirmek kolay ama aynı sigorta tekrar atıyorsa altta başka bir sorun yatıyor demektir.

Sonuçta bu işin en sağlıklı yolu adım adım gitmek. Önce kablo, sonra sigorta, sonra amplifikatör, en son hoparlörün kendisi. Hepsini birden değiştirmeye kalkmak hem pahalı hem gereksiz. Mercedes servisi bu konuda bazen abartılı rakamlar söyler, abi bunu da unutma.

Geri