Mercedes MBUX ekranı hangi durumlarda kararır?

TurquoiseFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes aldın, mutlusun, her şey güzel... Sonra bir gün ekran kararıyor. Öyle tam ortada, hiç beklemediğin bir anda.

Vallahi bu konuyu ilk yaşayan ben değilim, son da olmam. MBUX ekranı kararan onlarca Mercedes sahibiyle konuştum, forumları karıştırdım, servislerde saatlerce beklettim kendimi. Şunu söyleyeyim: bu sorun tek bir sebepten kaynaklanmıyor. Ve çoğu kişi yanlış yere bakıyor.

En yaygın durum şu: araç uzun süre güneşte kaldıktan sonra ekran ya tamamen kararıyor ya da soluk bir gölge gibi görünüyor. MBUX sistemi aşırı ısıya karşı kendini koruma moduna giriyor, parlaklığı kısıyor, bazen de tamamen kapıyor. Arabayı park ettin, güneş tam ekrana vurdu, geri döndüğünde ekran yok. Abi bu bir arıza değil, sistem öyle tasarlanmış... ama yine de sinir bozucu.

Bir de soğuk hava meselesi var. Kışın sıfırın altında araç uzun süre dışarıda kaldıysa MBUX ekranı açılmayabiliyor ya da açılıyor ama yavaş, donuk, gecikmeli tepki veriyor. LCD paneller soğukta böyle davranır, bu Mercedes'e özgü bir şey de değil aslında. Ama insanlar panikliyor, servise koşuyor, "ekranim bitti" diye. Bekle biraz, araç ısınsın, çoğu zaman kendiliğinden düzeliyor.

Yazılım güncellemesi meselesi ayrı bir dert. Güncelleme yarıda kesilirse, güncelleme sırasında akü gerilimi düşerse ya da araç kapatılırsa ekran tamamen karabilir. Hatta bazı durumlarda sistemi yeniden başlatmak bile işe yaramıyor. Servise götürdüğünde "yazılım bozulmuş" diyorlar, flash atıyorlar, çözülüyor. Ama bu noktaya gelmemek için güncelleme yaparken aracı çalışır durumda bırak, yarıda bırakma.

Ekran kablosunda gevşeme ya da konnektör sorunu da var tabii. Özellikle yollar kötüyse, araç çok sallanıyorsa, arka ekranda bu daha sık görülüyor. Ekran arada kararıyor, arada geliyor... Sürekli değil, aralıklı. Bu durumu yaşıyorsan kablo ya da konnektör meselesi olabilir, yazılımla uğraşma boşuna.

Bir de şu var: bazı Mercedes modellerinde MBUX ekranı araç kilitlenip belirli bir süre geçince otomatik kapanıyor. Bunu arıza sanıp servise gidenler az değil. Kapıyı aç, içeri gir, ekran açılıyor. Yani bu özellik, sorun değil. Ama kimse kullanım kılavuzunu okumadığı için...

Akü sorunu da ekranı etkiliyor doğrudan. Akü zayıfladığında ya da ani gerilim düşüşü yaşandığında MBUX sistemi kendini korumak için ekranı kapatıyor. Araçta başka elektriksel sorunlar da varsa, ekran bunun ilk habercisi oluyor genellikle. Ekran karardı diye sadece ekrana bakma, aküyü de test ettir.

Sonuçta MBUX ekranı kararıyorsa önce şunu sor kendine: ne zaman, hangi koşulda, kaç kez oldu? Tek seferlik mi, sürekli mi? Güneşli havada mı, soğukta mı, güncelleme sonrasında mı? Cevabı bilirsen servise gittiğinde boşa konuşmazsın. Çünkü serviste "ekran kararıyor" dersen sana saat kaybettirir, "güncelleme sonrasında kararıyor" dersen direkt konuya girer.

Geri