Mercedes hava filtresi değişimi için doğru zaman nedir?

SaffronPendulum

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes'te hava filtresi meselesi aslında çoğu sürücünün aklına bile gelmiyor. Yağ değişimi var, lastik var, fren var... hava filtresi? O da mı varmış diyenler çıkıyor aramızda. Ama işte tam da bu yüzden konuşmak lazım bunu.

Abi şöyle düşün, motora giren her hava önce o filtreden geçiyor. Toz, kir, böcek, yol tozu, şehir havası... hepsi orada takılı kalıyor. Filtre tıkandığında motor daha fazla çekiyor, daha fazla yakıt yakıyor. Fark etmiyorsun ama cebinden para çıkıyor yavaş yavaş.

Mercedes fabrikası genel olarak 15.000 ile 30.000 kilometre arası diyor ama bu rakam çok şeye bağlı. Şehir içinde sürekli dur kalk yapıyorsan, trafik içinde soluk soluğa gidiyorsan o aralık çok daha kısa tutulmalı. İstanbul'da araç kullanan biriyle Anadolu'nun ücra bir kasabasında araç kullanan birinin hava filtresi aynı anda kirlenmez. Mantıklı değil mi zaten.

Vallahi ben kendi aracımda bir keresinde 40.000 kilometreye kadar ertelemiştim, merak ettim ne olur diye. Filtre çıkınca içim sıkıştı. Siyah, tıkış tıkış, neredeyse katı hale gelmiş bir şey vardı elimde. Motor o havayla çalışmış bütün bu süre...

Değişim zamanını anlamak için illa servise gitmek şart değil. Motoru çalıştır, gaz ver, eskiye göre bir ağırlık hissediyorsan, ivmelenme biraz geç geliyorsa... bir de bak o filtreye. Gözle de anlaşılıyor zaten durumu. Beyaz ya da açık gri renkteyse iyidir, siyaha dönmüşse iş işten geçmiş demektir.

Bir de şu var, kuru hava filtresiyle sünger tipli filtreler farklı davranır. Mercedes'lerin büyük çoğunluğunda kuru tip kullanılıyor. Bunlar temizlenmiyor, değiştiriliyor. Bazı insanlar "ben temizledim" diyor ama o iş o kadar kolay değil, tam temizlenemiyor ve filtre yapısı bozuluyor. Bir kere kirlenmiş kuru filtre geri dönmüyor.

Şehir içinde çok süren biri için yılda bir değiştirmek mantıklı bir kural. Otoban ağırlıklı kullananlar biraz daha esnek davranabilir ama yine de 20.000 kilometreyi geçirmeyin derim. Özellikle yaz aylarında, tarım bölgelerinden geçiyorsan, inşaat alanlarının yakınında çok dolaşıyorsan bu süre daha da kısalıyor.

Fiyat meselesine de gelelim çünkü orası da önemli. Orijinal Mercedes filtresi ile muadil arasında ciddi fark var. Muadil daha ucuz ama her muadil eşit değil. Bazıları gerçekten iyi, bazıları ise bir süre sonra dağılıyor, parçalanıyor, motor içine kaçıyor. Bu konuda çok seçici olmak lazım, en ucuzu almak bazen en pahalı hata oluyor.

Servislerde bu iş genellikle yağ değişimiyle birlikte yapılıyor. Ama sen "yağ değişimi zamanı mı?" diye bekleme, hava filtresi kendi ritmiyle kirlenebilir. Ayrı takip etmek daha doğru. Servis defterine not et, telefona hatırlatıcı koy, ne bileyim bir yere yaz...

Son olarak şunu söyleyeyim, Mercedes bakım konusunda cimrilik yapılacak bir araç değil. Zaten o yüzden alınmıyor. Motor temiz hava istiyorsa temiz hava vereceksin, bu kadar basit aslında. Yoksa sorunu fark ettiğinde iş çok daha büyük bir yere gitmiş olabiliyor.

Geri