Mercedes E Serisi soğuk çalıştırmada neden sarsıntı yapar?

CoralFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Sabah kalktın, anahtarı çevirdin, motor bir anda titremeye başladı. Mercedes E Serisi'nde bu his tanıdık geliyorsa yalnız değilsin.

Özellikle kış aylarında ya da araç uzun süre beklemiş olduğunda bu sarsıntı daha belirgin oluyor. Sanki motor "ben hazır değilim" diyor gibi... Aslında tam olarak öyle.

Soğuk havada motor yağı akışkan değil. Kıvamlı, ağır, her yere geç ulaşıyor. Motor ilk devir attığında içerideki parçalar yeterince yağlanmadan birbirine sürünüyor. Bu sürtünme hem sarsıntı hem de o tanıdık düzensiz rölanti sesini doğuruyor. Abi bu tamamen normal bir fizik meselesi aslında.

E Serisi'nde bu biraz daha hissedilir çünkü bu araçlar hassas ayarlı motor yönetim sistemleriyle çalışıyor. Yakıt enjeksiyonu, ateşleme zamanlaması, rölanti devri... hepsi birbirine bağlı. Soğukta bu denge biraz kayıyor. Sistem kendini ayarlamaya çalışıyor ama bu süreç birkaç saniye sürüyor.

Bir de şu var. Enjektörler soğukta tam verimli çalışmıyor. Yakıt odaya tam atomize girmediğinde yanma düzensizleşiyor. Her silindir tam aynı anda patlama yapmıyor yani. Bu da titreşim olarak hissediliyor direksiyon simidine, hatta ayak altına kadar.

Vallahi çoğu insan bu titreşimi görünce paniğe kapılıyor. "Motor gitti mi?" diye düşünüyor. Ama 30-40 saniye içinde geçiyorsa endişelenme. Motor ısındıkça her şey yerine oturuyor.

Peki ne zaman ciddi olur? Titreşim 1-2 dakikadan uzun sürüyorsa, ısındıktan sonra da devam ediyorsa ya da buna bir de yanlış yanma kokusu eşlik ediyorsa... o zaman iş değişiyor. Ateşleme bujileri, enjektörler ya da hava akış sensörü bakıma çağırıyor olabilir.

Motor yağının bakımı da burada devreye giriyor. Yanlış viskoziteli yağ kullanılmışsa soğuk çalışmada bu sarsıntı normalin çok üstüne çıkabiliyor. Mercedes'in önerdiği spesifikasyonda yağ kullanmak küçük bir detay gibi görünse de etkisi büyük.

Kısacası bu sarsıntı çoğunlukla motorun "ben ısınıyorum, biraz sabret" demesi. Bırak ısınsın, aceleden direkt yola çıkma. Hem araç için iyi hem de o titreşim seni yolda bırakmaz.

Geri