Mercedes E Serisi nesilleri arasında hangi farklar bulunur?

OpalCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Bir araba sadece araba değildir bazen. Kimi zaman bir dönemin ruhudur, kimi zaman bir ailenin hafızası. Mercedes E Serisi de tam olarak öyle bir şey... Yıllarca bu aracın farklı nesillerini yakından izledim, içinde oturdum, sahipleriyle konuştum. Ve şunu söyleyeyim, her nesil gerçekten başka bir hikaye anlatıyor.

W124 diyoruz mesela. 1984'te başlıyor, 1995'e kadar sürüyor. Abi ya, o araç bir felsefeydi adeta. "Aşırı mühendislik" diye bir kavram vardır Almancada — Überkonstruktion — tam olarak o. Çok sağlam, belki gereğinden bile fazla. Kapıyı kapattığında o ses, o ağırlık... Bugün bile o nesil araçları yollarda görüyorsun, hâlâ sağlam, hâlâ onurlu.

Sonra W210 geliyor. 1995 yılı. İlk bakışta "vay be" dedirtiyor çünkü o oval farlar o dönem için gerçekten cesurdu. Ama zamanla anlaşıldı ki güzellik bazen bedeli olan bir şey... Pas sorunu o neslin en büyük derdi oldu. Özellikle alt şasede, kapı eşiklerinde. Yine de içi geniş, konforu iyiydi. Bir geçiş döneminin aracıydı sanki, eski ile yeni arasında kalmış.

W211 geldiğinde hava biraz değişti. 2002-2009 arası. Daha temiz hatlar, daha olgun bir tasarım. Süspansiyon sistemi bambaşkaydı, hava süspansiyonu seçeneği geldi bu nesille. Ama o da sorunsuz değildi tabii... Bakım masrafları biraz ağır gelebiliyordu. Öte yandan motor seçenekleri zenginleşmişti, dizel versiyonlar özellikle Türkiye'de çok tutundu.

W212'ye gelince... İşte orada bir şeyler oturdu yerine. 2009-2016 arası üretildi. Köşeli ama zarif. Dört farla gelen o yüz ifadesi, hem ciddi hem çekici bir hava veriyordu araca. İç mekan kalitesi bir önceki nesle göre ciddi sıçrama yaptı. Ekranlar büyüdü, teknoloji konuşmaya başladı. Sanki Mercedes "tamam artık dijital çağa giriyoruz" dedi ve bunu W212 ile ilan etti.

Sonra W213 çıktı ortaya. 2016 ve sonrası. Vallahi bu nesil başka bir şey. Tamamen farklı bir kategori gibi hissettiriyor. MBUX sistemi, dokunmatik ekranlar, yarı otonom sürüş özellikleri... Artık araba değil neredeyse bir teknoloji ürünü. İçine girdiğinde etrafın neredeyse ekrandan ibaret olduğunu görüyorsun. Kimileri bunu seviyor, kimileri "eskisi daha gerçekti" diyor. İkisi de haklı aslında.

Her neslin kendi karakteri var demek istiyorum. W124 güvenilirliği, W210 cesareti, W211 olgunluğu, W212 dengeyi, W213 ise teknolojiyi temsil ediyor bir bakıma. Hangisi daha iyi sorusu yanlış soru belki... Hangisi sana daha yakın, hangisi senin hayatına daha uygun, asıl o önemli.

Şöyle bir düşün. Günde iki yüz kilometre yol yapıyorsan, uzun yollar, otoyollar... W213'ün sürüş destek sistemleri seni gerçekten yormuyor. Ama şehir içinde, kısa mesafeler, park derdi varsa o koca ekranlar ve karmaşık menüler bazen bunaltıcı gelebilir. Öte yandan W212 bulsan iyi bakımlı bir tane, hem cebine hem kullanım kolaylığına göre daha rahat edebilirsin.

Biri bana bir keresinde şöyle demişti, eski bir E Serisi sahibi: "Ben arabamı tanıyorum, o da beni tanıyor." W124'ünden bahsediyordu. Güldüm ama içimde bir şey sızladı. Çünkü yeni nesil araçlarla o his kurulmuyor artık pek. Her şey o kadar otomatik, o kadar yazılım güdümlü ki... Araba seni tanıyor ama sen arabayı tanımıyorsun gibi hissediyorsun.

Sonuçta Mercedes E Serisi, on yıllar içinde sadece bir araç ailesi olmaktan çıktı. Bir dönemin fotoğrafı oldu her nesliyle. Ve sen hangi nesle bakıyorsan, o dönemin ruhunu biraz da orada buluyorsun. Bunu bilmek, almadan önce düşünmek, sadece fiyata değil karaktere bakmak... İşte asıl mesele bu.

Geri