Mercedes A Serisi motorunda kompresyon düşüklüğü neden oluşur?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdi sana bir şey anlatayım, yıllarca bu işin içinde olan biri olarak söylüyorum bunu. Mercedes A Serisi deyince insanların aklına hep o şık görünüş geliyor, o kompakt ama "bende Mercedes var" hissi. Ama motorun altında neler döndüğünü kaç kişi biliyor ki gerçekten...

Kompresyon düşüklüğü dediğimizde aslında motorun nefes alamaz hale geldiğini düşün. Silindir içinde hava-yakıt karışımı sıkıştırılamıyorsa ateşleme de düzgün olmuyor, güç de gelmiyor. Basit bir mantık bu ama sonuçları hiç basit değil.

A Serisi özelinde konuşacak olursak, özellikle 1.5 ve 1.6 dizel versiyonlarda bu sorun kendine özgü bir seyir izliyor. Piston segmanları zamanla aşınıyor, silindir duvarları da beraberinde. Abi bunu kaçınılmaz diye geçiştirmek istemiyorum ama... bir yere kadar bu motorların doğasında var bu durum.

Yağ bakımı meselesi var bir de. Yağ değişimini geciktiren sürücülerde bu problemi çok daha erken görüyorum. Kirli yağ sürtünmeyi artırıyor, sürtünme aşımayı hızlandırıyor, aşınma da segmanları eritiyor. Döngü böyle işliyor. Vallahi insanlar bunu duyana kadar inanmıyor ama 15.000 kilometre bekletilen yağ motorun içinde adeta zımpara gibi çalışıyor.

Supap sorunları da bu tabloya dahil. Supap kılavuzları aşındığında ya da supap yayları yorulduğunda silindir içindeki basınç kaçıyor. Kompresyon ölçtüğünde rakamlar tutarsız çıkıyorsa, bir silindirde normal diğerinde düşük görüyorsan, işte supaplara bak önce.

Silindir kapağı contası da var tabii. Bunu söylemeden geçemem. A Serisi motorlarında ısınma problemi yaşayan araçlarda conta çok daha hızlı gidiyor. Soğutma sistemi ihmal edilmiş, termostat çalışmıyor, fan devreye girmiyor... Bunların hepsi motor ısısını dengesiz hale getiriyor ve conta zamanla basıncı tutamaz oluyor.

Bir de şu var ki çok az konuşuluyor. Kısa mesafe kullanımı. Şehir içi sürekli dur-kalk, motor tam çalışma sıcaklığına hiç ulaşmadan kapanıyor. Bu durum silindir içinde yoğuşma yaratıyor, yağ sulanıyor, koruma azalıyor. Yani adam her gün 3 kilometre gidiyor arabayı garajda bırakıyor ve aslında motoru yavaş yavaş öldürüyor...

Turbo varsa işler biraz daha karmaşık. A Serisi turbo motorlarda turbo yağlama hattı tıkandığında ya da turbo körüğü aşındığında yanma odasına yabancı madde girebiliyor. Bu da silindir yüzeyine zarar veriyor doğrudan. Kompresyon düşüklüğünün turbodan kaynaklandığını anlamak bazen zaman alıyor, o yüzden tam teşhis şart.

Şunu da ekleyeyim, bu sorunların hiçbiri bir gecede olmuyor. Motor sana işaret veriyor. Sabahları çalıştırmakta zorlanıyorsun, rölantide titreme var, egzozdan mavi ya da gri duman çıkıyor... Bunları görünce "geçer" diye bekleme. Geçmiyor. Aksine derinleşiyor.

Sonuçta Mercedes marka olabilir, mühendislik iyi olabilir ama bakımsız kalan her motor er ya da geç aynı yere geliyor. Kompresyon düşüklüğü çoğu zaman tek bir hatanın değil, biriken ihmalin sonucu. Bunu bilen biri olarak söylüyorum, erken yakalanırsa masraf yarısı, geç kalınırsa motor sökülüyor.

Geri