Mercedes A Serisi için en sorunsuz motor hangisidir?

CoralFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Yıllar önce bir arkadaşım A 180'ini sattı. Neden sattığını sordum. "Motor değil" dedi, "başka şeyler bıktırdı." O cümle aklımda kaldı.

Mercedes A Serisi deyince herkes farklı bir şey anlar. Kimi ilk arabası olarak bakar, kimi şehir içi pratik araç olarak. Ama motor konusuna gelince iş değişiyor. Çünkü A Serisi'nin her motoru aynı huzuru vermiyor.

En çok konuşulan, en çok tavsiye edilen motor A 180 benzinli. 1.6 litrelik o eski Renault kökenli motor değil, sonraki nesil 1.3 litrelik turbo. Vallahi bu motor hakkında çok şey söylendi. Kimileri "küçük motor büyük araca yakışmaz" dedi, kimileri "benim arabam 150 bin kilometre geçti sorun yok" dedi. Gerçek ikisinin ortasında bir yerde duruyor.

Ama şunu söylemek lazım... A 200 ile A 180 arasındaki fark çok abartılıyor. İkisi de aynı motor bloğu. Sadece güç ayarı farklı. Yani A 200 aldım sorunsuz olur diye düşünüyorsan, aynı aileden bahsediyoruz. Aynı aileden.

Dizel tarafına geçersek, A 200 d uzun vadede daha sakin bir hayat sunuyor. Özellikle çok yol yapan biri için. Turbo sorunu, DPF sorunu gibi şeyler var tabii, bunları görmezden gelmek olmaz. Ama düzgün bakım yapıldığında bu motor gerçekten yormuyor insanı. Yakıt tüketimi de ayrı bir konu... Şehir içinde bile makul kalıyor.

A 250 diyenlere de bir şey söyleyeyim. Güçlü evet. Eğlenceli evet. Ama bu motor daha fazla şey istiyor senden. Daha dikkatli bakım, daha kaliteli yakıt, daha sık servis. Bütçen varsa sorun değil. Ama "sorunsuz motor" diye soruyorsan A 250 o listenin başında durmuyor.

Abi en sorunsuz motor hangisi dersen... Düzgün bakımla A 180 ya da A 200 d. İkisi de farklı ihtiyaçlara cevap veriyor. Benzinli istiyorsan A 180, yakıt ve uzun yol öncelikliyse A 200 d. Çok karmaşık değil aslında. İnsanlar karmaşıklaştırıyor.

Bir de şunu ekleyeyim. Motordan çok bakım geçmişi belirliyor her şeyi. Yağ değişimi zamanında yapılmamış bir A 200 d, özenle bakılmış bir A 250'den daha kötü bir yer olabilir. Kağıt üzerindeki motor değil, gerçek hayattaki bakım...

Sonuçta A Serisi iyi bir araba. Motorları da fena değil. Sadece ne istediğini bilerek seçmek gerekiyor.

Geri