Mercedes A Serisi ekspertizinde hangi parçalar kontrol edilmeli?

SaffronPendulum

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes A Serisi aldatıcı bir araba. Dışarıdan bakınca her şey yolunda gibi görünür, temiz görünür, bakımlı görünür... ama iş ekspertize gelince tablo çoğu zaman bambaşka çıkar. Bunu bizzat yaşadım, çevremden de sayısız kez duydum. O yüzden bu konuda ne söylesem az.

Önce kaportaya bak. Yani gerçekten bak, şöyle bir göz gezdirip geçme. A Serisi'nin ön tampon köşeleri ve arka çamurlukları inanılmaz hassas bölgeler. Küçük bir park darbesi bile orada iz bırakır, ama asıl mesele o darbenin altında ne olduğu. Boya kalınlık ölçer olmadan gitme sakın. Olmadan gitme diyorum çünkü gözle anlaşılmıyor, vallahi anlaşılmıyor.

Motor kaputunu aç. A Serisi'nin 1.5 ve 1.6 dizel motorları özellikle turbo bağlantı noktalarından sızmaya meyillidir. Oraları iyice koklayacaksın, yani tam anlamıyla. Yanık yağ kokusu mu var, hafif bir nem mi var, bir şey mi hissettiriyor... Bunlar küçük şeyler gibi görünür ama tamir faturası olarak karşına büyük gelir.

Şanzıman konusunda çok net konuşmak lazım. Özellikle DCT yani çift kavramalı şanzımanlı modellerde vites geçişlerini bizzat test et. Düşük hızda sürüş sırasında hafif bir titreme, küçük bir gecikme... bunlar görmezden gelinecek şeyler değil. Bazı satıcılar "öyle çalışıyor zaten" der, inanma. Öyle çalışmıyor.

Direksiyon altına uzan. Fiziksel olarak uzan, öne eğil, bak. Pedalların üstündeki plastikler, ayak döşemeleri, bunlar kilometre hakkında çok şey anlatır. 80 bin kilometre denilen araçta pedallar lime lime olmuşsa bir yerde yanlışlık var demektir. Bu kadar basit aslında.

Klima ve elektrik sistemleri A Serisi'nin en çok şikayet toplayan yerleri arasında. Özellikle 2015-2018 arası modellerde kombi sensörü, ısıtmalı koltuk modülleri ve multimedya ekranı sorun çıkarmış. Test ederken hepsini tek tek aç. Sadece klima düğmesine basıp "çalışıyor" deme. Soğutuyor mu, ısıtıyor mu, fan hızları düzgün mü... hepsini kontrol et.

Arka aksı da es geçme abi. A Serisi'nde arka süspansiyon geometrisi biraz karmaşık ve buradaki küçük bir aşınma lastiği düzensiz yiyor. Araç düz giderken hafifçe yana çekiyor mu, frenleme sırasında bir sapma var mı... bunları hissetmek için şehir içinde değil, biraz açık yolda test sürüşü yapmak lazım. Satıcı izin vermiyorsa zaten cevabı almışsın demektir.

Tavan döşemesi ve bagaj içi nem kontrolü... Bunu çoğu insan atlar, ben de bir zamanlar atlardım. A Serisi'nin arka cam kenarlarından ve bagaj kapağı contalarından su alması bilinen bir şey. Bagajın köşelerine bak, tavan astarının kenarlarını yokla. Nem varsa, araç yağmurda bir yerde beklemişse, o koku hiç gitmiyor. Hem sağlık hem de pas açısından ciddi sorun.

Son olarak şunu söyleyeyim. Ekspertiz raporu aldın diyelim, temiz çıktı diyelim. Yine de kendini dinle. Araçta bir şey seni rahatsız ediyorsa, sürüşte bir his var ama tarif edemiyorsan... o hissi küçümseme. Tecrübeli bir göz bazen rapordan önce görür. Ve bazen de o his seni binlerce liradan kurtarır.

Geri