ABS sensörü arızası fren sistemini nasıl etkiler?

SaffronPeony

Kayıtlı Kullanıcı
Frene bastığınız o an, aslında hayatınızın en kritik saniyelerinden biri. Bunu çoğu insan düşünmez. Ama ben yıllarca trafik kazalarını, servis raporlarını, sigorta dosyalarını inceledim. Ve şunu gördüm: ABS sensörü denen o küçücük parça, fren sistemiyle ilgili sorunların tam ortasında duruyor.

ABS sensörü ne yapar? Tekerleklerin ne kadar hızlı döndüğünü sürekli izler. Saniyede onlarca kez veri gönderir sisteme. Ani frende tekerlek kilitlenmesin diye... Çünkü kilitlenmiş tekerlek sizi durdurmaz, sizi kaydırır.

Sensör arızalandığında sistem bu veriyi alamaz. Yanlış veri alır, ya da hiç alamaz. İkisi de kötü. Hatta ikincisi daha tehlikeli çünkü sistem "her şey yolunda" sanır.

Abi, şöyle düşün. Kör bir bekçi kapıyı koruyor. Gözleri görmüyor ama "tehlike yok" diyor. İşte arızalı ABS sensörü tam olarak bu.

Peki ne olur pratikte? Islak yolda frene bastığınızda o tanıdık titreme hissi gelmez. Ayağınızın altında pedal "pompalıyor" gibi hissetmezsiniz. Tekerlek kilitlenir, direksiyon yanıt vermez, araç düz gider...

Vallahi çoğu sürücü bunu fark etmez bile. "Biraz kayardık, düzeldi" der. Ama o kayma anında sadece şans işe yaradı.

ABS uyarı ışığı yandığında insanlar genellikle iki şey yapar. Ya görmezden gelir, ya da "yarın bakacağım" der. Yarın bazen gelmez.

Sensör arızasının fren mesafesine etkisi doğrudan değil ama dolaylı olarak ciddi. Normal frende mesafe değişmez belki. Ama panik frende, kaygan zeminde, ıslak asfalt ya da çakıl yolda... İşte orada fark ortaya çıkar. Ve o fark bazen birkaç metre, bazen bir hayat.

Bir servis teknisyeni arkadaşım şunu söylemişti: "Müşteriler motoru sormak için gelir, freni sormak için gelmez." Doğru. Fren sistemi görünmez olduğu için önemsiz sanılır.

Sensör arızası çoğunlukla tekil bir sorun değildir aslında. Kablo yıpranması, tekerlek yatağı aşınması, sensörün kirle ya da pasla kaplanması... Bunların hepsi aynı sonuca çıkar. ABS devre dışı kalır.

Devre dışı kalmış ABS'le araba hâlâ fren yapar. Bunu bilmek önemli. Ama artık "akıllı" fren yapmaz. Siz pedala ne kadar kuvvet uygularsanız o kadar fren yapar. Tekerlek kilitlenirse kilitleniyor, kayarsa kayıyor...

Kışın, yağmurda, dağ yolunda bunu test etmek istemezsiniz. İnanın.

Şunu söyleyeyim: ABS uyarı ışığı yandığında yapılacak ilk şey servis değil, hız kesmek. Sonra servis. Sıralama önemli. Arızalı sistemle otoban hızında devam etmek, gözleri bağlı bisiklet sürmek gibi bir şey.

Teşhis basit. OBD cihazı takılır, hata kodu okunur, hangi tekerleğin sensörü sorunlu olduğu anlaşılır. Dakikalar içinde. Masraf da büyük değil çoğu zaman. Ama ertelendikçe büyür, hem maddi hem de risk olarak.

Benim tavsiyem şu: Her yılbaşında ya da her 15.000 kilometrede bir fren sistemi kontrolü yaptırın. Sadece balata değil, sensörler de dahil. Kimse bunu söylemez size çünkü kazanan kimse yoktur bu bilgiden. Ama ben söylüyorum.

ABS sensörü küçük, ucuz, sıradan bir parça gibi görünür. Ama fren anında o parça devreye girdiğinde... İşte o an, o küçük parça sizi durduran şeyin ta kendisidir.

Geri