Mercedes navigasyon sistemi internet bağlantısına ihtiyaç duyar mı?

SaffronPendulum

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes navigasyon sistemi internet ister mi istemez mi, bunu merak ediyorsan haklısın. Çünkü bu konu göründüğü kadar basit değil, vallahi.

Şöyle düşün. Elinde milyonlarca liralık bir araba var. Ekranı kocaman, sistemi şık, her şey bir güzel. Ama dağ başında sinyal kesilince navigasyon da donakaldı. O an insan ne hisseder bilmiyorum ama ben o anı yaşadım, anlatamam.

Mercedes'in navigasyon sistemi temelde iki katmanlı çalışıyor. Bir kısmı tamamen araç içinde, hafızada tutulan haritalarla ilerliyor. Bir kısmı ise sürekli internete el atıyor, canlı trafik çekiyor, güncel yol bilgisi alıyor. İkisi aynı anda çalışıyor gibi görünse de aslında birbirinden çok farklı işler yapıyor.

Yani şunu demek istiyorum... İnternet olmadan da gidebilirsin. Ama tam olarak gidemezsin.

Canlı trafik olmadan navigasyon seni yönlendirir, tamam. Ama o büyük kazayı, o yeni açılan yolu, o kapanan köprüyü bilmez. Sana eski bilgiyle yol tarif eder. Bazen bu hiç sorun olmaz, bazen tam da o gün sorun olur işte.

MBUX sistemi olan araçlarda bu biraz daha netleşiyor. Haritalar araç içinde saklı, güncel değilse bile temel navigasyon çalışıyor. Ama Here WeGo altyapısı ya da Mercedes Me bağlantısı devreye girince tablo değişiyor. Anlık veriler, sesli asistan güncellemeleri, POI aramaları... bunların hepsi internet istiyor, doğrudan.

Abi ya, bazı insanlar "benim navigasyonum hiç internetsiz çalışmıyor" diyor. Bazıları da "ben hiç internet bağlamadım, sorunsuz kullandım" diyor. İkisi de yanlış değil aslında. Modele göre, yıla göre, pakete göre bu değişiyor. Mercedes her modelde aynı sistemi kullanmıyor.

Bir de şu var. Harita güncellemeleri internetsiz gelmiyor. USB ile yapabilirsin evet, ama bu da ayrı bir mesele. Mercedes'in kendi sunucusundan çekilen güncellemeler araç içi Wi-Fi ya da hotspot üzerinden geliyor çoğunlukla. Bağlantın yoksa haritalar eskide kalıyor...

Temel kullanım için internet şart değil diyebiliriz. Ama tam potansiyeli için bağlantı lazım. Bu ikisi arasındaki fark bazen hiç önemli değil, bazen şehir dışında çok önemli.

Şunu da ekleyeyim. Uzun yolculuklarda araç kendi SIM kartıyla bağlanıyorsa zaten sorun yok. Ama o SIM'in aktif bir paketi yoksa ya da süresi dolmuşsa, sistem sessiz sedasız çevrimdışı moda geçiyor. Bunu fark etmeden yola çıkarsın, sonra merak edersin neden trafik göstermiyor diye.

Sonuçta Mercedes navigasyonu internetsiz ölmüyor. Ama internetsiz tam yaşamıyor da.

Geri