Mercedes me sürüş geçmişi hangi bilgileri gösterir?

OpalCadence

Kayıtlı Kullanıcı
Mercedes me uygulamasını ilk açtığımda "bu kadar bilgi mi tutuyor?" diye şaşırmıştım. Evet, tutuyor. Hem de oldukça ayrıntılı.

Sürüş geçmişi bölümü aslında bir günlük gibi çalışıyor. Her yolculuk ayrı ayrı kaydediliyor, başlangıç ve bitiş noktalarıyla birlikte. Tarih, saat, kaç kilometre gittiğin... hepsi orada duruyor.

Ama asıl ilginç olan kısım şu: sadece mesafe değil, o yolculukta ne kadar yakıt harcadığını da gösteriyor. Ortalama tüketim değeri yolculuk bazında ayrı ayrı hesaplanıyor. Yani Ankara'dan İstanbul'a giden seferle şehir içi trafikte geçirdiğin yarım saatlik yolculuğu karşılaştırabiliyorsun. Vallahi bu özelliği fark ettiğimde epey vakit geçirdim orada.

Hız verileri de kayıt altında. Ortalama hız, maksimum hız... Bunlar bazen insanı düşündürüyor açıkçası. "Ben bu kadar mı hızlı gitmişim?" moduna giriyorsun.

Sürüş süresi de gösteriliyor. Toplamda kaç saat direksiyonda oturduğunu görmek istiyorsan haftalık veya aylık bazda bakabilirsin. Uzun yol sürücüsüysen bu veri gerçekten işe yarıyor, yorgunluk takibi açısından bile düşünebilirsin bunu.

Rota bilgisi de var tabii. Hangi güzergahtan geçtiğin harita üzerinde görünüyor. Ama şunu belirteyim, bu özellik bazı modellerde ve bazı ülkelerde farklı çalışabiliyor. Araç yazılımına ve abonelik paketine göre göreceğin detay değişiyor.

Elektrikli veya hibrit bir Mercedes'in varsa iş biraz daha genişliyor. O durumda elektrik tüketimi, şarj durumu, ne kadarını elektrikle ne kadarını yakıtla gittiğin de ayrıca raporlanıyor. Oldukça kapsamlı bir tablo çıkıyor ortaya...

Verilere nasıl bakacaksın? Uygulama üzerinden araç seçtikten sonra "Sürüşlerim" ya da "Sürüş Geçmişi" sekmesine girmen yeterli. Orada listelenmiş yolculukları göreceksin, tek tek açıp detayına inebilirsin.

Bir de şunu söyleyeyim, bu veriler sadece merak için değil. Sigorta şirketleri bazen bu tür kayıtları sorabilir, kaza anlaşmazlıklarında referans alınabiliyor. Abi yani bu verileri silmeden önce iki kere düşün derim.

Araç başka biri tarafından kullanıldıysa o sürüşler de kaydediliyor. Aracını birine verdin, döndü... Uygulama açıldığında her şey orada. Bunu iyi de kullanabilirsin kötü de, tamamen sana kalmış.

Son olarak şunu ekleyeyim: Mercedes me uygulaması sürekli güncelleniyor. Bugün gördüğün arayüz birkaç ay sonra değişmiş olabilir, yeni özellikler eklenmiş olabilir. Dolayısıyla uygulamayı güncel tutmak gerçekten fark yaratıyor.

Geri