Mercedes MBUX fabrika ayarlarına nasıl döndürülür?

CrimsonFjord

Kayıtlı Kullanıcı
Bir gün arabana biniyorsun, bir şeyler kurcalamışsın ya da bayide bir şeyler yapmışlar, MBUX bir türlü eskisi gibi davranmıyor. Sesli asistan cevap vermiyor, navigasyon garip davranıyor, ayarlar allak bullak. Vallahi o an insanın içi sıkışıyor.

Ben de tam böyle bir durumla karşılaştım. Yıllarca araba yazdım, test ettim, bayilerde saatlerce oturdum. Ama kendi arabamda yaşayınca iş değişiyor tabii. Teorik bilgi ile ellerin direksiyonda olması ayrı şeyler...

MBUX'u fabrika ayarlarına döndürmek aslında o kadar karmaşık değil. Ama nereye bakacağını bilmiyorsan ekranlar içinde kaybolup gidiyorsun. Mercedes o menüleri öyle bir yerleştirmiş ki, ilk bakışta hiç sezdiremiyorsun kendini.

Önce şunu söyleyeyim. Fabrika ayarlarına dönmek demek, kaydettiğin her şeyin gideceği demek. Profiller, favori rotalar, ses ayarları, kişiselleştirmeler... Hepsi. Bunu göze alarak devam et.

Ekrana dokun, sol üstten ana menüyü aç. Oradan Ayarlar'a geç. Ayarlar içinde aşağı doğru kaydırırsan Sistem diye bir sekme göreceksin. Tam orası. Ama acele etme, yanlış sekmeye tıklamak çok kolay o ekranlarda.

Sistem sekmesine girince karşına birkaç seçenek çıkıyor. "Fabrika Ayarlarına Sıfırla" ya da "Tüm Verileri Sil" gibi bir ifade arıyorsun. Model yılına göre yazı biraz değişiyor bu arada. 2020 sonrası araçlarda biraz daha net görünüyor menü, eskilerinde biraz daha gömülü duruyor.

Abi şunu da söyleyeyim, bu işlemi yaparken araç park halinde olsun. Hareket halinde menüler zaten kilitleniyor çoğunda ama yine de. Bir de pil durumuna bak, sıfırlama sırasında sistem kapanıp açılıyor, düşük pilde bazen takılıyor...

Onayı verdiğinde sistem kendini yeniden başlatıyor. Bu bir iki dakika sürebiliyor. Ekran kararıyor, Mercedes logosu geliyor, sonra kurulum sihirbazı karşılıyor seni. Tıpkı arabayı ilk aldığın gün gibi.

Eğer bu menüyü bulamadıysan, araç modeline ve MBUX versiyonuna göre yol farklılaşabiliyor. Mesela bazı araçlarda bu sıfırlama seçeneği doğrudan Gizlilik menüsünün altında duruyor. Özellikle 2022 ve sonrası bazı E Serisi ve S Serisi araçlarda böyle. Biraz gezip bakman gerekiyor.

Sıfırlama sonrası dil seçimi, bölge, saat dilimi, kablosuz bağlantı ayarları tekrar sorulacak. Bunları tek tek geçmek biraz can sıkıcı ama bir kere yapılıyor. Telefonunu tekrar eşleştirmeyi de unutma, Bluetooth profili de gidiyor bu işlemde.

Sonuçta MBUX güçlü bir sistem. Ama bazen temiz bir sayfa açmak gerekiyor. Sistem yavaşlamışsa, sesli komutlar tutarsız davranıyorsa, bir güncelleme sonrası garip hatalar çıkıyorsa... Sıfırlamak çoğu zaman en temiz çözüm oluyor. Başka bir şey denemene gerek kalmıyor.

Geri