Fren diski kalınlığı nasıl kontrol edilir?

SaffronPendulum

Kayıtlı Kullanıcı
Fren diski kalınlığı nasıl kontrol edilir?

Aracın frenleri tutmuyor gibi hissettiriyorsa, ya da pedalı bastığında tuhaf bir titreme geliyor ayağına... İşte o an aklıma hep disk kalınlığı geliyor ilk önce.

Abi çoğu insan fren diskini sadece mekanik arıza olunca düşünüyor. Oysa disk aşınması sessiz sedasız ilerler. Fark ettiğinde iş işten geçmiş olabilir.

Bir diski kontrol etmek için aracı kaldırmana bile gerek yok her zaman. Tekerleğin jant boşluklarından bakabilirsin. Disk görünüyorsa, yüzeyde derin çizikler ya da belirgin bir kenar izi varsa zaten bir şeyler ters demektir.

Ama asıl ölçüm için kumpas lazım. Ucuz bir dijital kumpas işini görür, öyle özel alette gerek yok. Tekerleği söküp diski elde tutunca birkaç farklı noktadan ölçüm al. Çünkü disk her yerden eşit aşınmaz, bu önemli.

Peki kaç milimetre olmalı? Bu soruyu herkes soruyor. Fabrika değeri araçtan araca değişiyor ama genel kural şu: yeni bir disk genellikle 20-28 mm arasında gelir. Minimum sınır ise çoğunda 18-20 mm civarı. Bu rakamlar diskin üstünde de yazıyor çoğu zaman, küçük harflerle kazınmış halde.

Vallahi ben ilk zamanlar bu yazıyı görmezdim. Sonra bir usta gösterdi, "bak hep burada yazar" dedi. O günden beri ilk oraya bakıyorum.

Minimum kalınlığın altına düşmüş bir diskle gitmek... hem yasal değil hem tehlikeli. Frenleme mesafesi uzuyor fark ettirmeden. Yani sen frene basıyorsun ama araç alışkın olduğundan daha geç duruyor.

Ölçüm sırasında sadece kalınlığa bakma. Diskin yüzeyine de bak. Pürüzlü mü, çatlak var mı, rengi değişmiş mi? Mor ya da mavi bir renk varsa disk ısıdan yanmış demektir. O ayrı bir sorun.

Her iki taraftaki diskleri karşılaştır. Sağ ön ile sol ön arasında 1-2 mm'den fazla fark varsa bir taraf daha fazla çalışıyor demektir. Bu da kaliper sorununa işaret edebilir...

Altı ayda bir bakmak fazla değil. Özellikle şehir içi çok kullananlar için yılda iki kez kontrol etmek mantıklı. Dur kalk dur kalk... disk için en yıpratıcı kullanım bu.

Lastik değişiminde disklerinizi de gözden geçirin. Zaten tekerlek çıkıyor, zaten oradasın, iki dakikalık iş. Sonradan "keşke baksaydım" demek yerine o an bir göz atmak daha kolay.

Bir de şunu söyleyeyim: disk değişimi her zaman çift taraflı yapılır. Yani sağ ön değişiyorsa sol ön da değişir. Tek taraf değişince frenleme dengesi bozulur, araç bir yana çeker. Bunu atlayan çok gördüm, sonra şikayet ediyorlar neden fren çekiyor diye...

Kendi kendine yapabileceğin bir iş bu aslında. Kumpas, iyi bir aydınlatma ve biraz sabır yeter. Ama emin değilsen ya da ölçüm değerleri kafanı karıştırıyorsa, bir tamirciye götür ve "şu değerlere bak" de. Yorum istemene gerek yok, sadece rakamları söylemesini iste.

Fren diski küçük bir parça gibi görünür. Ama o küçük parça düzgün çalışmadığında, geri kalan her şey anlamsız kalır.

Geri